Защо самотата е по-опасна от 15 изпушени цигари на ден

жена тъга
Снимка: Thinkstock

Днес ще си говорим за една новина, която е доста депресираща и за съжаление не чак толкова изненадваща. Ново проучване, проведено между 20 хиляди американци, разкрива, че младите хора се чувстват все по-самотни в сравнение с по-възрастните. Хората на възраст между 18 и 22 години се оказват най-самотните, като цели 48% от тях са заяви, че имат нужда от компания. За сравнение - хората над 70-годишна възраст, които са споделили, че са самотни, са около 39%.

Още по-плашещото е, че се оказва, че самотата има същия ефект върху здравето ни като пушенето по 15 цигари на ден и е по-опасна от затлъстяването.

Става ясно, че социалните мрежи също повлияват доста на чувството ни за самота и онези младежи, които са много активни в социалните мрежи, се чувстват също толкова самотни и като онези, които почти не ги използват. 

"Смисленото общуване е това, което кара хората да се чувстват добре, а писането на съобщения и лайкването на снимки не се окачествява като "пълноценно общуване".

Повече от половината младежи са посочили, че се чувстват самотни често, докато 90% от хората над 70 години са посочили, че имат достатъчно социални контакти.

Самотата е по-вредна от пушенето, защото ни кара да се чувстваме стресирани, а това води до по-лоши здравословно състояния - както психически, така и физически.

жена тъжна тъга
Снимка: Thinkstock

Специалистите препоръчват как да се измъкнем от спиралата на самотата, ако се почувстваме хванати в нея - отдайте се на качествен сън, прекарайте повече време със семейството, спортувайте и не работете твърде много постоянно. Да, лесно е да се каже на думи, но всъщност е сложно, защото всички тези дейности изискват да оставим телефоните си и да не гледаме постоянно във всички онези социални мрежи, които ни правят депресирани самотни. 

Защото баба ти най-вероятно не може да изпраща съобщения във Viber, но със сигурност не е и стресирана до смърт и не ѝ липсва човешка комуникация.

Какво разкрива за теб профилът ти в социалните мрежи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти