Защо не е добра идея да спиш гола в жегите?

Настъпва горещото време и трябва да сме сигурни, че поддържаме добри нива на телесна температура, дори когато спим. И докато работата от шезлонг в градината и отпиването на халба в местната бирария са възможни и приятни, заспиването в горещо време не е толкова забавно.

Всъщност заспиването по време на гореща вълна е ужасно. Повечето жилища са оборудвани с климатик. Липсата на климатик може да затрудни получаването на качествен сън, тъй като се въртиш цяла нощ, вдигаш ръже над завивката и отчаяно се опитваш да избегнеш лепкавия човек до теб, ако споделяте легло.

сън жена
Снимка: iStock

И така, какво всъщност можете да направите, за да си помогнете? Вероятно сте опитвали да отворите широко прозорците, да преминете към по-леки чаршафи или да спите голи в опит да получите малко комфорт през горещите нощи, но всъщност експертите по съня всъщност не препоръчват да правите последното.

Защо не трябва да спите голи, когато е горещо?


„Може да е изкушаващо да спите без дрехи, за да се охладите, но това може да влоши съня ви“, казва Джулиус Патрик, водещ физиолог на съня в болницата Cromwell на Bupa. „Когато спите гол, потта всъщност се събира по тялото и след това остава там“, добавя той. Какво трябва да носите, за да спите по време на гореща вълна?

 

сън жена
Снимка: iStock

Патрик предлага да носите „леко спално бельо“ през по-топлите нощи.

„Ако носите леки дрехи за сън, те попиват цялата ви пот, което може да ви охлади“, казва той. Така че, докато поставянето на слой може да се почувства като последното нещо, което искате да направите, когато буквално пулсирате от топлина, изглежда, че ще бъде за по-голямо добро. Освен това, както ни напомня Патрик: „Колкото и горещо да е, когато се унасяте, не забравяйте, че телесната ви температура ще спадне през нощта.“ Как иначе можете да поддържате спалнята си хладна през лятото?


Ключът към добрия сън по време на гореща вълна е да поддържате стаята си възможно най-хладна. Патрик предлага да затворите завесите или щорите в спалнята си цял ден, за да предпазите слънцето.

„Ако вътре е по-топло, отколкото навън, можете също така да отворите всички прозорци, преди да си легнете, за да създадете ветрец, преди да наведете главата си. Това трябва да понижи леко температурата в стаята, за да улесните заспиването“, той предполага. Изхвърлянето на завивката ще ви помогне ли да спите по-добре?

сън жена
Снимка: iStock

Патрик съветва да намалите спалното бельо, когато е горещо – никой не се нуждае от завивка от 10 кг., когато температурите се покачват – но не предлага да се откажете от нея напълно. „Дръжте завивките под ръка“, казва физиологът на съня. „Тънките памучни чаршафи ще абсорбират потта.“ За добър нощен сън Патрик препоръчва също да вземете душ около половин час преди лягане.

„Бързото изплакване преди лягане може да ви помогне да се охладите и не е задължително да е студен душ. Някои хора смятат, че горещ душ или вана може да помогне, тъй като това намалява основната телесна температура, спомагайки за по-бърз и дълбок сън, “, казва Патрик.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти