Защо не бива да изпреварваш кралските особи при ръкостискане

кралско семейство ръкостискане
Снимка: Getty

Великобританското кралско семейство се отличава с придържането към дълбоки традиции, затова и при среща с негов член е прието да се придържаме към протокол.

Част от него е и правилото, което се отнася до ръкостискането с кралицата и останалите ѝ роднини. При среща с тях, човек не бива да подава ръката си пръв, а трябва да изчака отсрещният да протегне своята. Преди ръкостискане и разговор с кралска особа гостите изчакват да бъдат представени, а след ръкостискането не е прието да има и следващ физически контакт, въпреки че това правило вече е нарушавано редица пъти.

Такъв е случаят, когато Мишел Обама почти прегръща Елизабет II по време на прием в Бъкингамския дворец през 2009 г. В края на юни 2018 г. Сюзън Сарандън също наруши протокола, който най-вероятно не е познавала. Актрисата първа заговори и подаде ръка на кралицата по време на поло мач, но Елизабет II не изглеждаше смутена, а на свой ред подаде ръка и отвърна с усмивка.

Официалният сайт на британското кралско семейство предупреждава, че макар да няма задължителни права за поведение, традиционните форми на общуване включват поклон за мъжете, при който трябва да се наведат само с глава, докато жените правят лек реверанс или само ръкостискане. Официалното обръщение към кралицата е „Ваше Величество“, след което може да се използва и „госпожо“.

нов банер
Снимка: Edna

нов банер
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти