Защо кафето не ми действа

кафе дневен
Снимка: iStock

От 83% до 90% от хората по света започват деня си с чаша ароматно кафе. Основната причина за това е, че то, благодарение на активната му съставка кофеин, ни ободрява и помага да се освежим след сън, както и ни зарежда с тонус, за да се впуснем с енергия в новия ден и неговите предизвикателства.

Кофеинът е алкалоид с нагарчащ вкус, който се определя като психотропно вещество, действащо стимулиращо на централната нервна система. Предизвиква временен ефект, като повишава концентрацията и вниманието в такава форма, че ви държи будни (прогонва съня) и нащрек (с изострени сетива).

Любопитно е обаче, че тази напитка не действа по един и същи начин на всички хора - при някои ефекта е по-слаб, а при други изобщо отсъства, разказват от Gotvach.bg.

4 признака, че пиете твърде много кафе и как да промените този навик

Ако забележите, че кафето не ви действа, тоест не усещате да ви ободрява и събужда сетивата ви, какъвто би трябвало да е ефектът му, то това не значи непременно, че напитката ви е некачествена или по невнимание сте си купили безкофеиново кафе.

Причината се крие в уникалните гени на всеки един от нас, както и ензимите в черния ни дроб, които го разграждат, а до някаква степен и на метаболизма- уникален при всеки индивид.

Учените са локализирали две области в ДНК, които са в близост до гените BDNF и SLC6A4 и са установили, че те отговарят за начина, по който кафето влияе на мозъка. И тъй като всеки организъм е различен и има своите специфични гени, то и ефектът от приема на кафе е различен.

Ако кафето не ви действа, открийте друга ободряваща субстанция, която да произведе желания ефект, тъй като няма как да промените своите гени.

Не пречи и да пиете кафе, просто за удоволствие и за да се насладите на аромата му, дори и да не оказва върху вас своят тонизиращ ефект. Качествено еспресо или пък капучино са винаги добър избор.

7 източника на кофеин, за които не сте подозирали

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти