Не просто навик: Какво показва постоянното желание да се гледате в огледалото?

Навикът да се гледаме често в огледалото най-често се свързва с нарцисизъм и егоизъм. В действителност нещата не са толкова прости.

Честото взиране в отражението ни се обяснява с няколко фактора. Анастасия Филипова, психотерапевт, сексолог и автор на курса „Самочувствието на жената“, говори за тях.

Какво не трябва да правите пред огледалото

Причините, поради които хората често се гледат в огледалото, могат да са следните:

Човекът е неуверен в себе си

Той има нужда да види отражението си, за да се увери, че всичко е наред с него. Липсва му самочувствие и търси потвърждение, че поне външно всичко е наред. Външният вид подхранва „Аз“-а на човек, който не вярва в собствената си стойност. Струва му се, че добрата външност ще му помогне да спечели възхищението и уважението на другите.

Фразите, които издават, че ви липсва самочувствие

Човек не усеща достатъчно своето физическо присъствие в този свят

Той се нуждае от един вид „котва“, което е отражението. Това често се проявява като много ниско самочувствие - непълно усещане за физическото аз, така че човек трябва да се намери в огледалото. Вижда своя образ и това позволява на психиката да бъде убедена: „Виждам себе си, следователно съществувам“.

Човек не умее да проследява и разбира своите чувства и емоции в ежедневието

Той трябва да погледне отражението си, за да види усмивката или намръщената си физиономия и да се увери какви емоции изпитва в момента.

Как да излъчваш увереност

Всички тези фактори са признаци на ниско самочувствие, липса на самоувереност и липса на разбиране за истинската стойност на човека. Те пречат на изграждането на хармонични отношения с партньор и професионалното израстване. Ето защо е важно да работите върху своето самочувствие.

Хората обаче често бъркат нарцисизма (завишено самочувствие) с любовта към себе си (адекватното самочувствие).

Едно и също нещо ли са нарцисизмът и себелюбието?

Да живееш в хармония със себе си, да разбираш своите нужди, желания, чувства и емоции, да си позволиш да живееш живота, който искаш – това е любовта към себе си.

Когато човек притежава нарцисизъм, той надценява способностите си и ги изтъква. И тук не говорим само за това да се гледаме в огледалото. Това е възхищение от лични качества, способности, постижения, които са максимално преувеличени. В този случай всяка критика се възприема като смъртна обида.

9 черти от дамския външен вид, по които мъжете са луди

Ниско и високо самочувствие - кое е по-добре?

Най-добрият вариант е, когато хората си дават адекватна оценка. В този случай те възприемат критиката спокойно, не я смятат за унижение, могат да приемат забележки и да се стремят към това да подобрят живота си.

Както ниското, така и високото самочувствие, могат да доведат до нежелани последствия. Чувство на неудовлетвореност, дисхармонични взаимоотношения или самота са само малка част от възможните проблеми. И двата вида самочувствие показват, че човек не приема истинското си аз.

Огледалото може да стане ваш помощник. Малко хора обичат да се гледат голи и да се наслаждават на гледката на собствените си гениталии в огледалото. Но докато не приемем напълно себе си и външния си вид, средата няма да ни приеме, включително и партньорите ни. Това да се гледаме в огледалото помага да свикнем със себе си и да се обичаме.

7 неща във външния вид на жените, които отблъскват мъжете

Направете следното: съблечете се, застанете пред огледалото, похвалете тялото си за това, че дава живот, удоволствие, любов. В началото ще е трудно.

Упражнението води до факта, че постепенно:

  • свиквате със себе си, с вашия образ и представата за вашия външен вид се свързва с реалността;
  • вече не се отблъсквате от вашите фигура и лице (формата на очите ви, гърбицата на носа ви, извивката на бедрата ви и т.н.);
  • променяте обичайния си външен вид, внезапно осъзнавайки, че друг грим, прическа или дрехи ще ви отиват повече, а не се водите по тенденциите;
  • спирате да криете усмивката си, защото сте сигурни, че тя ви отива;

Визуалното свързване с тялото ви има големи ползи. Любовта към огледалото е любов към вашето отражение, което означава любов към себе си. Това означава не просто да гледате, но да уважавате всяка извивка, всяка черта и да се възприемате изцяло. Да се наслаждавате на външния си вид, вместо да търсите недостатъци, е прекрасно! Любовта към света започва с вътрешна любов към себе си.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти