И Холивуд от миналия век си има своите принц Хари и Меган Маркъл

Преди да има Хари и Меган Маркъл светът си е имал друг принц и друга актриса, чиято връзка да гледа под лупа. На днешната дата през 1956 г. принцът на Монако Рение III се жени за американската актриса Грейс Кели. Любовта, заради която Кели се отказва от блестящата си кариера в Холивуд, веднага предизвиква огромно обществено внимание, което се усеща и до днес. 

Има ли жена, която от малка да не си мечтае да стане принцеса?

Животът на Меган Маркъл е сякаш сюжет от съвременен филм на Дисни. Тя е първата американка, и то от смесена раса, която става част от британското кралско семейство. А като прибавим и факта, че членовете му с години са избягвали бракове с разведени, каквато е по-голямата от съпруга си Маркъл, бракът ѝ с Хари си е революция.

Тя обаче не е първата холивудска жена, която се омъжва за принц и се отказва от кариерата си. Има една ослепително красива и талантлива дама, която дръзва да вземе същото тежко решение преди повече от 50 години.

грейс кели монако
Снимка: Getty

Днес ще ви разкажем за любовта между Грейс Кели и принца на Монако. Погледнато отстрани, подобна история може да звучи като приказка, но поотрасналите от нас знаят, че тя не се свършва със сватбените камбани и заживяването в дворец, а напротив – трудното идва след това. 

Грейс Кели е американска актриса, модел и принцеса на Монако, известна с филмовите си роли и сценични изяви през 50-те. Участва в 11 холивудски блокбастъра и, въпреки успехите си, се оттегля от киното на 26-годишна възраст, за да се омъжи за принц Рение.

И докато Меган Маркъл лично взима решението да не се снима повече, принцесата на Монако се сблъсква с публично неодобрение, когато ѝ предлагат роля, след като вече е омъжена. Но тук май избързахме и трябва да започнем отначало.

Велики мисли от Грейс Кели

И двамата преживяват щастливата кулминация на живота си, когато се срещат за първи път - той се възкачва на престола на 9 май 1949-та на 26-годишна възраст, а тя печели наградата на Филмовата академия на САЩ за най-добра актриса. 

Всичко започва от една случайна среща във френски влак. Годината е 1955-та. Някои от най-големите имена в историята на киното пътуват от Париж до Кан за големия филмов фестивал, който се превръща в традиционно ежегодно събитие от 1946-та насам. Сред тях са двукратната носителка на "Оскар" Оливия де Хавиланд и съпругът ѝ, редакторът на списанието Paris Match.

Когато разбират с кого пътуват в един луксозен влак, идеята да съберат Грейс Кели и принца на Монако идва съвсем естествено и е посрещната с голям ентусиазъм от всички. Така актрисата открива колежката си, за да ѝ отправи съдбовно предложение. Бъдещата принцеса на Монако е сдържана и възпитана:

"Тя веднага се съгласи, но с уговорката, че първо трябва да получи разрешение от спонсорите ѝ, които осигуряват пътуването до Кан", споделя Хавиланд.

грейс кели монако
Снимка: Getty

Влакът пристига в Кан в четвъртък, а срещата е насрочена за 4 следобед на другия ден в двореца на Рение. Грейс отказва - има важен професионален ангажимент в 5:30 часа. Журналистът отправя второ предложение - нека е 3. Грейс приема. И този 1 час разлика променя завинаги съвременната поп култура.

Е, нещата сякаш продължават да се объркват. Сутринта актрисата влиза под душа и по-късно осъзнава, че в града няма ток. Косата ѝ е мокра, дрехите ѝ не са изгладени, а доброто ѝ настроение - в миналото. Все пак успява някак да се справи със ситуацията - прибира косата си в елегантна прическа и облича вчерашната рокля от коприна с флорални мотиви. Не може да използва асансьор, затова се устремява по стълбите, опитвайки се да избяга от папарашките любопитни погледи.

Оказва се, че лошият късмет явно има намерение да я съпътства през целия ден. По пътя към двореца Грейс попада в леко пътнотранспортно произшествие. Когато пристига в дома му, принца вече го няма.  

За щастие, Рение намира начин да се види с Грейс малко преди да се върне обратно. Кани я на разходка в личния му зоопарк. Срещата им е отразена от списание Paris Match.

грейс кели монако
Снимка: Getty

Така и не става ясно какво се случва непосредствено след първата им среща. Тъй като и двамата са изключително популярни личности, хипотези и догадки не липсват. Нека не забравяме и факта, че по това време Грейс Кели е сгодена за дизайнера Олег Казини. 

Какви ли не теории изпълват жълтите колонки, но в крайна сметка действията им говорят по-добре от думите - принцът пътува до Филаделфия, за да прекара Коледа с нейното семейство, а тя го посещава в двореца му в Монте Карло. 

Според някои сърцето ѝ все още принадлежи на Казини, а решението ѝ да избере кралската особа за свой съпруг е в резултат на голямо социално и фамилно напрежение. Преди да напусне дома си и да излети за Монако, актрисата дава пресконференция:

"Мисля, че бракът е добра причина за едно момиче да напусне дома си. Това е нещо голямо. Не мога да го обясня."

грейс кели монако
Снимка: Getty

Разбира се, сватбата на принца и актрисата е грандиозна, а филмите на Дисни могат да ни дадат само бегла представа:

"Майка ми разказваше, че сватбата е била прекрасна, а думата "щастие" не стига, за да опише преживяното. Баща ми беше на същото мнение. Това събитие остави траен отпечатък върху хората в Монако и по целия свят. Историята им продължава да вълнува мнозина и до днес, а това е нещо впечатляващо."

- принц Албер, син на Грейс Кели и Рение

За голяма мъка на Грейс Кели нейните филми са забранени в Монако. А когато получава покана от Хичкок да участва във филма „Марни“ през 1962 година, под натиска на общественото мнение тя е принудена да отхвърли предложението.

Така актрисата се отказва от филмовата кариера и се посвещава на кралските задължения и отглеждането на три деца - Каролин, Албер и Стефани. Признава, че хората в Монако живеят по-спокойно и безгрижно, въпреки че таблоидният медиен интерес към нея е нестихващ:

"Ако всичко изписано е вярно, трябва да имам 52 деца, бременността ми е продължавала с години, а със съпруга ми сме постоянно в процес на развод. Всичко това обаче не трябва да ни дава поводи за притеснение. Ние сме публични фигури и това е нещо нормално."

грейс кели монако
Снимка: Getty

Историята на Грейс звучи като приказка, но всъщност тя е олицетворение на птичката, затворена в златната клетка. Тя успява да сбъдне мечтата на всички жени по света, но с големи последствия. 

Ние вярваме, че съдбата си знае работата и когато получиш нещо толкова голямо от нея, задължително ще ти се вземе нещо, което не си подозирал, че ти е трябвало. Затова нека ценим всяко малко щастие, което ни поднася съдбата, и мечтаем смело, но отговорно. 

Велики мисли от Грейс Кели

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти