Защо гледането на любим филм (за кой ли път) e полезно

Включи копчето
Снимка: Thinkstock

Със сигурност ще се сетите за филм, който сте гледали многократно - и всеки следващ път задоволството не стихва, а американски учени разкриха защо хората толкова често прибягват към повторното зяпане на любимите си ленти.

За целта експертите са интервюирали 300 доброволци, които споделили, че редовно си пускат любим филм, щом се почувстват потиснати и стресирани, защото вече знаят, че историята няма да ги разочарова.

Данните показват, че хубавият (дори и до болка познат) сюжет действа успокояващо на нервната система и повишава нивото на концентрация.

"Интересните екранни персонажи и силата на техния характер почти винаги действат окуражаващо, че и ние зрителите може да постигнем по-добри резултати в живота си с малко повече усилия, разбира се", допълват специалистите отвъд океана, провели изследването.

Освен това мъжете и жените, участвали в проучването, били помолени да си водят записки, докато се наслаждават на най-обичаните си филми.

Оказало се, че повторното им гледане тонизира емоционалното състояние сред доброволците, а това че зрителите знаят сценария наизуст - пък ги кара да не напрягат допълнително своето съзнание с нови герои и скучни сюжети.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти