Защо е по-лесно да живеем позитивно

Нели и нейната 7-годишна дъщеря Тина
Снимка: Симеон Леви

Християн Немски

Запознах се с Нели преди две години, докато бях безработен и си търсех нещо на хонорар. Още след първия наш разговор бях сигурен, че се заражда ценно приятелство в моя живот. Оказах се прав, не защото имам някакви свръхестествени гадателски способности, а поради факта, че само няколко минути в компанията на Нели са достатъчни, за да осъзнаеш, че тя не тръгва с предубеденост и липса на отношение към никого и много, много отдавна (може би дори в някой минал живот) е избрала да приеме радостно живота и хората, които среща, вместо да остави песимизмът да определя правилата на играта.

Иначе Нели завършва средното си образование в Германия, но след това се връща в България и решава да запише археология, за да потърси връзката между миналото, настоящето и бъдещето в развитието на човешкия род. За съжаление реализацията на един млад и буден археолог в България се оказва без особена перспектива от финансова гледна точка и тя се насочва към графичния дизайн. И така вече близо 15 години, като 11 от тях и до днес са свързани с нейната творческа агенция, за чийто малък екип работата си е работа, но приятелството и моралът са над всичко.

У дома Нели няма телевизор, защото не иска да губи от времето за общуване с двете си дъщери за сметка на "зомбираното" прещракване на каналите. За нея йога е богатство, което те кара да подобриш качеството си на живот на редица нива, стига да си дисциплиниран, постоянен и лишен от мързеливост.

Не харесва мнителността на българина (но е на мнение, че и за нея си има доста причини) и е истински щастлива, че постоянно се учи от житейските уроци на хората, с които се запознава, независимо дали срещу нея стои невръстно дете или прегърбен старец.

- Лесно ли е да си жена на ръководен пост в България?
- Не смятам, че полът е определящ в случая. Ако клиентът уважава твоята работа, нещата се случват доста по-качествено и целенасочено. Хубавото на нас жените е, че сме по-емоционални и интуитивни в дейностите, с които се занимаваме, макар че немалко хора отчитат това като минус за успеха на даден бизнес.

- Като графичен дизайнер със сигурност имаш развито естетическо чувство. Но как посрещаш грозните ситуации в живота?
- Помага ми факта, че съм много положителен и отворен за новости човек. Но няма как – за да има баланс, отрицателните и положителни ситуации неизбежно се редуват в нашето битие. Не съм от онези, които веднага биха лепнали негативен етикет на някого, без дори да го познават. Затова ми е доста по-лесно да открия усмивката и в най-черногледата личност.

- Как стигна до йога?
- Постепенно. Имам чувството, че тази философия и начин на живот винаги са ме вълнували. В началото основно четях за йога, а по-късно започнах и да я практикувам. За мен йога отдавна е много повече от асани (йогистките физически упражнения), защото тя ми помага да съществувам пълноценно на ментално, духовно и емоционално ниво. Страшно е, когато невежи хора наричат йога "сектантство" или "промиване на мозъци", въпреки че никога не са я практикували. Така че нека опознаем света, преди да решим да сме негови съдници.

- Ти преподаваш йога на възрастни, но водиш и детски групи. Кое те провокира да го правиш?
- Много обичам децата и работата с тях е сред най-ценните ми и любими моменти от деня. В студиото, където практикувам йога, повечето момичета и момчета са на възраст между 6 и 10 години, като желаещите постоянно се увеличават. Най ме радва това, че децата все по-рядко идват "защото мама или татко казаха така", а го правят от собствени подбуди. Освен с физически тонус и гъвкавост – заниманията с йога допринасят за повишаване на концентрацията, особено при подрастващите, на които тя редовно им "убягва". По време на занятията (чрез различни игри и разговори) се учим на уважение към себе си и своите другари, заедно разпознаваме и разграничаваме отделните човешки емоции, което пък улеснява общуването ни с околните. Учим се и как да отпускаме тялото и ума.

- Знам, че няколко пъти си посещавала Индия. С какво те спечели това място?
- Казват, че или ще се влюбиш в тази страна, или завинаги ще я намразиш. Обичам Индия заради цялата й колоритност. Била съм в най-бедните квартали, но това, което ми направи впечатление, е, че живеещите там са в пъти по-щастливи и одухотворени от редица богати хора, а причината е проста – те нямат очаквания, че някой им е длъжен за нещо. Радват се и са благодарни за всеки малък жест, докато повечето от нас непрекъснато проектират своите очаквания върху другите, а когато те не се оправдаят – започваме да страдаме и да се озлобяваме.    

-  Твоят съпруг е небезизвестният фотограф Симеон Леви. Лесно ли живеят двама творци под един покрив?
- О, да. Ние сме много близки и съм благодарна на съдбата, че ме срещна с човек, когото спокойно мога да нарека сродна душа. Пожелавам на всеки да намери партньор, с когото да съжителства с лекота и разбиране. За редица хора може да звучи наивно, но аз вярвам в кармата, преражданията и предначертания път. Това ни най-малко не означава, че трябва да стоим със скръстени ръце и да чакаме честицата от тотото или златната рибка. Необходимо е да си поставяме цели и с постоянство, дисциплина, труд и кураж да се стремим да ги постигнем.

- Би ли се занимавала с друга професия?
- По-скоро бих желала да помагам на хората, независимо дали ще е чрез графичния дизайн, йога или каквото и да било.

- Книгата, филмът и музиката, които те вдъхновяват?
- Съвсем логично чета доста специализирана литература за йога, но останах очарована от "Любов" на Елиф Шафак, разтърси ме "Облакът Атлас", не мога без "Масив Атак", "Депеш Мод" и "Колдплей", а дивите, даващи музикален тон във всекидневието ми, са Ройшин Мърфи и Ерика Баду.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти