Защо България няма да спи в събота вечер

Така изглеждаше Националната художествена галерия в София по време на Европейската нощ на музеите през 2010 г.
Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Християн Немски

На 19 май цяла Европа, заедно с България, ще последва примера на онзи емблематичен американски град, който никога не спи, за да остане будна и да ни посрещне с осмото издание на Европейската нощ на музеите, което у нас се организира с помощта на Френския културен институт.

Първият подобен културен нощен маратон се провежда в Берлин през 1997 г., а от тогава проявата набира все по-широка международна популярност.

В столицата и другите по-големи градове в страната почти всеки музей и по-изявена галерия ще остане с отворени врати и след полунощ за своите посетители, а ако сте в София – задължително се разходете до Институт Сервантес (ул. "Съборна" 1), за да видите колекцията от картички с личната кореспонденция на Федерико Гарсия Лорка.

Никак няма да сбъркате, ако минете и през Националната галерия за чуждестранно изкуство, където ще бъдат показани демонстрации на оригами, икебана и калиграфия между 19,30 и 22,30 часа, а след 23,30 часа в залите й ще звучи аржентинско танго.

От Националния политехнически музей (ул. "Опълченска" 66) пък са се постарали да бъдат актуални, защото запътилите се натам ще могат да разгледат обновената експозиция на музея.

Ако желанието ви е да се пренесете хилядолетия назад, то вашият маршрут със сигурност трябва да стигне и до Националния археологически музей (ул. "Атанас Буров" 1), където от 19,00 часа ще започне ревю на женски дрехи от епохата на Древен Рим.

В Съюза на българските художници (ул. "Шипка" 6) програмата е запълнена до краен предел от 18,00 часа в събота до 06,00 часа в неделя с различни видеопрожекции и пърформанси в рамките на фестивала "Sofia Underground".

От доста време Мостът на влюбените не приютява само размечтани двойки, хваната за ръце, а и богат набор от изложби, като на 19 май ще видим експозиция с документални фотографии, организирана от Софийска градска художествена галерия.

* Програмата с всички събития може да проследите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти