Защита на личните ми данни

Защита на личните ми данни
Снимка: Thinkstock

Със съдействието на pravatami.bg ви предоставяме полезна информация за това какви са правата ви, когато става въпрос за използването и защитата на личните ни данни.

Напоследък, като че ли ми искат личните данни за всичко – от попълване на документи, свързани с университета, до поредната томбола в кварталния супермаркет. Никога не мога да бъда сигурен как точно ще бъдат използвани те, нито пък кога и дали ще бъдат унищожени. Именно поради това е важно да знам всички предоставени ми възможности за защита на лични данни.

Самото понятие "лични данни" включва в себе си много повече от обичайните заподозрени ЕГН и номер на лична карта. Накратко – лични данни представлява всяка една информация, която може да доведе до моето разпознаване/идентифициране. Това включва абсолютно всичко, което
може да доведе до моята физическа, психологическа, икономическа, социална и културна самоличност. Адресът, на който живея например, също е информация, която представлява лични данни, както и IP-то на компютъра ми. Документите, свързани с получено образование, натрупан трудов стаж или такива, касаещи здравословното ми състояние, отново са вид лични данни.


И така –  как и от кого се използват личните данни?
Така наречената в законите обработка на лични данни всъщност представлява различен набор от операции с тях като събиране, записване, организиране, съхранение, промяна, извличане, консултиране, употреба, разпространение, актуализиране, комбиниране, блокиране, изтриване, както и унищожаване. Всички тези дейности обаче не се извършват безнадзорно от когото и да е.

Лицата, които имат право да обработват лични данни, се наричат администратори на лични данни. Това може да е както дадена организация, така и държавен орган. Именно администраторът на лични данни определя целите на обработката и начина на нейното осъществяване. Често обработването се случва като част от определено със закон задължение, което се изпълнява от даден държавен орган. Важното тук е, че никога и по никакъв начин обработването на лични данни не може да стане без моето изрично съгласие. Но понякога то е необходимо за осъществяването на професионалната дейност на държавен орган, в обществен интерес или за да се защитят моите здраве и живот.

Възможно е обработването да се извършва и за целите на журналистиката или изкуството. Тук обаче моето изрично съгласие не се изисква. Освен това във всеки един момент администраторът на лични данни е длъжен да отговори на кой етап от обработката са моите лични данни при поставено запитване.

NB! Забранено е обработването на лични данни, които разкриват расов/етнически произход, политически, религиозни и философски убеждения, както и лични данни, които се отнасят до моето здраве и сексуален живот.

Изключения от горния принцип се допускат, само ако съм дал своето изрично съгласие, става въпрос за трудови отношения, съществува опасност за нечий живот и здраве, обработването се извършва от организация с нестопанска цел (НПО или фондация, като евентуалното разгласяване отново става с моето изрично съгласие), в рамките на съдебно производство или за целите на медицината, журналистиката и изкуството.

Внимание! Мобилните оператори нямат право да снемат копие от документите ми за самоличност. Същото важи и за работодателя ми – той може да копира личната ми карта само с моето изрично съгласие.

По отношение на надзора – в България той се осъществява от Комисията за защита на лични данни (КЗЛД). Именно тя сертифицира администраторите на лични данни и извършва проверки по повод на тяхната дейност. Също така КЗЛД е и държавният орган, към който трябва да се обърна, ако имам основателни подозрения, свързани с обработването на моите данни от конкретен администратор. Бих могъл да го направя с жалба. Ето какво задължително трябва да посоча в нея:

* Данни за мен: имена, адрес, телефон и e-mail за връзка. Анонимни жалби не се разлеждат!
* Естество на искането: защита на нарушените ми права, предоставени ми от Закона за защита на лични данни;
* Друга информация/документи, ако имам съотносими такива с жалбата ми;
* Дата и подпис.

NB! Ако жалбата е подадена по електронната поща, тя трябва да бъде подписана с електронен подпис.

В рамките на месец от подаването на жалбата, ще получа информация от КЗЛД относно предприетите от нея действия по моя сигнал.

NB! Въпреки че при използването на лични данни за целите на изкуството и журналистиката законодателят е дал известна свобода и изричното ми съгласие не се изисква, не бива да се колебая, ако считам, че личните ми данни са изнесени пред обществото неправомерно. Прекрачването на определени етични и морални граници може да бъда санкционирано по преценката на КЗЛД.

Колкото до съхранението на моите лични данни от държавата в лицето на нейните органи, мога да бъда напълно сигурен. Тяхната защита е осигурена в най-висока степен в съответствие с европейските и националните изисквания, предвидени в конвенции, регламенти, директиви, закони и други нормативни актове.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Деница Кожухарова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти