Новото куче в семейството – среща от трети вид?

Запознай ме с малките Част I
Снимка: netinfo

Ивайло Спасов

Обикновено или децата са тези, които инициират появата на домашен любимец, или се раждат при свършен факт - когато кучето например вече е част от семейството.

В тези случаи те или вече са достатъчно осъзнати човечета, за да си дават сметка, че ще трябва да се грижат за новия приятел с мокро носле, да бъдат толерантни към него и да поемат отговорност, или израстват в неговата компания и по съвсем естествен път се научават да съжителстват заедно.

Какво обаче става, когато децата са още малки, а родителите са тези, които искат да обогатят фамилията с още един член - на четири крака (но не пълзящо бебе)... и с опашка?

Дръж ме под око
Това се отнася както за малчуганите, така и за косматковците с благия поглед. Да, това значи двойно повече усилие за вас, родители, поне в началото, и широко отворени очи - дори и на третото око, ако ще ви е в помощ.

Даже да си вземете куче, за което ви убеждават, че е с изградени навици, тренирано е и няма да ви гризе мебелите, в най-добрия случай имайте си поне едно наум. То си е като при хората - смяната на мястото, попадането в нова среда и сред непознати до този момент хора със сигурност ще отнемат време за нужната адаптация.

Така че го третирайте сякаш е човек, който е сменил работното си място и трябва да премине нов курс на преквалификация, независимо от досегашния си ''професионален опит". Тоест, намерете баланса между ''вашите правила" и ''неговите навици" - просто трябва да се случи онази ''химия" помежду ви - без прекалено доминантни роли, без предпоставени очаквания и ултиматуми.

Не очаквайте чудеса
Не забравяйте, че не си взимате кукла, а живо същество - със свой характер, поведение, специфични потребности и необходимост от достатъчно внимание, грижа и такт. Опитайте се да покажете и на децата, че това не е плюшена играчка - не им позволявайте да го стискат, дърпат, мачкат, яздят и прочие ''експерименти на любовта".

Да, сигурно и този момент ще настъпи - и той би бил съвсем в реда на нещата, но когато и малките, и домашният ви любимец са се опознали достатъчно добре, за да не се приема това поведение като тормоз или изтезание и да буди ответни реакции - като агресия, отчуждение, апатия или страх.

Строги, но справедливи
Дръжте новия член на семейството си по-изкъсо през първите няколко седмици - както метафорично, така и буквално. Това произвежда няколко ефекта едновременно - не му позволявате да прави каквото си иска, от една страна, а от друга - той се чувства закрилян.

Ако правилото важи за пребиваването му в дома ви, с още по-голяма сила се отнася за разходките навън. Помнете - поводът на кучето е ''продължение" на вашата ръка. В никакъв случай не му разрешавайте да го хапе и дърпа - дори да си мислите, че това е на шега.

Може и да е така в началото, но бързо вашият нов ''питомец" всъщност се превръща в ''дивак" - губи респект към вас и инстинктивно се опитва самият той да изземе ролята на авторитет във вашите отношения. Именно това символизира в неговите представи поводът на каишката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти