Започва "Салон на изкуствата"

Започва "Салон на изкуствата"
Снимка: netinfo

Традиционният фестивал "Салон на изкуствата" ще се проведе за 18-ти път в залите на Националния дворец на културата между 9 април и 26 юни, а закриващото събитие е насрочено за 1 юли.

И тази година програмата ще съдържа множество изпълнения, както на български, така и на чуждестранни артисти. Сред по-интересните имена от родната музикална сцена забелязваме Орлин Павлов, Хилда Казасян, Васил Петров, Ангел Заберски, артформация "ОМ", трио "Jazzta Prasta", Хайгашот Агасян, Жени Захариева, Камен Донев, Иво Папазов - Ибряма, а от чуждите се открояват Чучо Валдес, "Vaya Con Dios", Ал Бано, Марк Нопфлър, Патрисия Каас и др.

Жанровете също са много разнообразни и включват поп, рок, джаз, фолклор, както и балет, театър, изобразително и приложно изкуство, книги и кино, разпределени в 90 събития.

За щастие на киноманите "Салон на изкуствата" ще ги зарадва с богата филмова програма, която представя корейско, испанско, иберо-американско и българско кино плюс няколко предпремиерни заглавия, обединени под името "Киномания представя".

Изборът на Киномания се фокусира върху три ленти, които зрителите ще могат да гледат на 19, 20 и 21 април в кино "Люмиер".

"360" е първото заглавие от поредицата, което комбинира модерен и динамичен рефрен от сюжети за единни, свързани характери от различни градове и държави в една ярка и напрегната история за любовта от 21-ви век. Филмът е с участието на Антъни Хопкинс, Джуд Лоу, Рейчъл Уайз и Бен Фостър.

"7 дни в Хавана" ("7 días en La Habana") обединява усилията на 7 режисьори, които представят уникалния си поглед към познато (и не толкова) място, разказвайки истории, които изпълват с живот туптящото сърце на Хавана. Във филма участва Емир Кустурица, Даниел Брюл и др., а режисьорският състав включва Бенисио дел Торо, Лоран Канте, Гаспар Ное, Пабло Траперо, Елиа Сюлейман, Хулио Медем и Хуан Карлос Табио.

На любовна тематика пък е френско-италианската продукция "Това лято" ("Un été brûlant"), заснета в двата най-романтични града в света – Париж и Рим. Филмът проследява връзката между художник и актриса. В ролята на актрисата е италианската икона Моника Белучи, а в художника се превъплъщава французинът Луи Гарел, син на режисьора на филма - Филип Гарел.

Истинската история на Да Хье, изгубила годеника си в автомобилна катастрофа, е в центъра на корейската продукция "Причина да живееш" ("A Reason To Live"), която можете да гледате на 23 април от 19,00 часа в кино "Люмиер". Филмът се осъществява в партньорство с Посолството на Република Корея.

Българското кино в рамките на "Салон на изкуствата" е представено от два филма на Лиза Боева и Ицхак Финци. На 22 май в кино "Люмиер" от 19,00 часа могат да се видят филмите "Вера" и "Космос".

От 12-16 юни, отново в "Люмиер", ще можем да се насладим и на традиционния ежегоден Фестивал на испанското и иберо-американско кино, организиран в партньорство с посолството на Испания.

Специален акцент пък е "Детският салон", който ще се проведе в края на април и ще бъде съпътстван от безплатни ателиета в различни категории като архитектура, стенопис, бижута, хвърчила, карта на света, мода и фотография, традиционни обичаи, играчки и т.н.

Куклен театър, мюзикъл, спектакли на различни вокални и танцови състави заедно с виртуозните изпълнения на детето-чудо от Австрия цигуларя Пол Кропфич – също са част от детските мероприятия, които ще видим и чуем на тазгодишното издание на фестивала.

* Цялата програма на "Салон на изкуствата" можете да видите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти