Закрила на животните

Закрила на животните
Снимка: Thinkstock

Както се разхождам по улицата, виждам, че човек бие улично куче. Как да реагирам? А какво да направя, ако комшията отрови домашното ми куче в двора, защото много лаело? Въпреки че животните не са субекти на правото, т.е.не са носители на права и задължения и не могат да извършват правни действия (напр. да сключат договор), те все пак се ползват с определена закрила и всеки член на обществото трябва да се съобразява с това.

Защитата на животните се изразява в това, че всеки от нас има задължение за опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно, жестоко и особено жестоко отношение и осигуряване на подходящи грижи и условия за живот. Нехуманното отношение се изразява в причиняване на болка или страдание на животно или предизвикване на силен страх в него. Напр. т.нар. български обичай "тричане", около който се вдигна доста шум и се породи недоволство. Жестокост към животни е налице, когато някой:

• Храни животни с живи животни, например дава живо зайче на голямото си дворно куче като храна.

• Отглежда котета или кучета с цел да добива от тях месо и/или кожи, например – направил си е развъдник за пухкави котета, отглежда ги, докато пораснат, след което използа кожите за направа на различни аксесоари.

• Внася котета или кучета от чужбина с цел да ги използва за месо и/или кожи.

• Използва електрически нашийници, които причиняват болка на животните и др.

За жестокост към животните, обаче, не се считат лов и риболов (когато се извършват съобразно закона), медицински експерименти, лекарствени изпитвания върху животни и др.

Как ще бъде наказан този, който прояви нехуманно отношение или жестокост към животно?

При проявена жестокост към животно в общия случай, наказанието е глоба от 500 лв до 1000 лв. като животното може да се отнеме в полза на държавата. За да се наложи глоба, първо трябва да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, а той се издава от компетентните органи, в присъствие на нарушителя и свидетели, което на практика е малко трудно за реализиране.

Тези, които стрелят, но без да отнемат живот по:

• Безстопанствено животно.

• Опитомено животно.

• Животно в плен.

• Диви животни (освен ако се спазва Законът за лова и опазване на дивеча), може да получи наказание глоба от 500 до 1000 лв., освен ако не е стрелял при крайна необходимост.

Глобата е в размер от 1000 до 1500 лв, ако стрелба или проявяване на жестокост са извършени от  ветеринарен лекар или ветеринарен техник, от длъжностно лице или лице, осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане или полагане на грижи за животни.

А ако животното бъде убито?

Аз съм собственик на крава и съм я оставил да пасе, но тя навлиза в собствеността на съседа ми и стъпва върху това, което той е посадил. Съседът на свой ред стреля по кравата и я убива или ѝ причинява тежко или трайно увреждане. В случая вече имаме извършване на престъпление, което се наказва с  лишаване от свобода до три години или с пробация и с глоба до 5000 лв.

Наказанието е от една до три години и глоба от 2000 до 5000 лева, когато деянието е извършено:

• От лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях – напр. ветеринар);

• По начин или със средства, опасни за живота на хора или животни – напр. с пистолет.

• По особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост – напр. с отрова.

• На публично място – напр. в центъра на града.

• В присъствието на малолетно или непълнолетно лице.

В случай на убийство на животното, няма да се състави акт за установяване на административно нарушение, а трябва да сезирам прокуратурата.

Добре е да знам, че ако нечие куче ме ухапе, аз трябва да търся отговорност от неговия собственик, а не да пристъпвам към саморазправа с животното. Наказанието за стопанина, който не е положил достатъчно грижи за кучето си, ще бъде лишаване от свобода до три години или  пробация и  глоба до 5000 лева. Ако бъда ухапан от бездомно куче, мога да се обърна към общината и да поискам да ми бъде изплатено обезщетение.

Кога е допустимо умъртвяване на животни?

Само в изрично предвидени в закона случаи е допустимо животното да бъде умъртвено. Евтаназия на животни се извършва само от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика. Тя се допуска при:

• Неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания.

• Ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните.

• Приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания.

• Животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права, или случаят е по-сложен, съветваме ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор: Виолета Атанасова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти