За здравето на зъбите ни

За здравето на зъбите ни
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Всеки знае от колко голямо значение е здравето на зъбите и поддържането на добра устна хигиена. Д-р Иван Башев отговаря на няколко въпроса, специално за читателите на Edna.bg, за това кои са основните неща, които трябва да знаем относно грижата за зъбите.

Д-р Башев е млад и прилагащ иновативни методи стоматолог, с опит в различни области на денталната медицина. Той е от новото поколение специалисти, които следят тенденциите в зъболечението и използват най-нови технологии.

Подхожда индивидуално към всеки пациент и изготвя най-подходящия за него подробен план на лечение, като отговаря на всички въпроси за нуждата, ползата и рисковете от лечението. Неговата цел е да ви накара да се чувствате сигурни и спокойни в уютна приятелска атмосфера и така да направи посещението ви при него приятно.

Д-р Иван Башев е с интереси в областта на ендодонтията, естетичната и възстановителна дентална медицина. Работи в колаборация с тесни специалисти във всички области и при нужда може да ви консултира съвместно с тях.

Можете да изпращате вашите въпроси към д-р Башев на
edna@netinfocompany.bg, а отговорите на запитванията очаквайте в поредицата статии, които той ще пише специално за Edna.bg

 

- Колко често децата и възрастните трябва да посещават стоматолог за профилактичен преглед?

Най-добре е профилактичните прегледи да се правят на всеки 6 месеца. При децата може дори по-често. Едната причина е, че кариесите на временните зъби се развиват по-бързо, отколкото на постоянните. Затова честите посещения помагат за навременното откриване на кариесите докато са още съвсем малки.

Другата причина е, че така у децата се създава навик за посещение при зъбoлекар и се изгражда представа, че когато ходят по-често, проблемите са по-малки и съответно се оправят по-лесно и безболезнено.

- Колко често трябва да се почистват зъбният камък и зъбната плака?

Зъбният камък и зъбната плака трябва да се почистват на 6 месеца. Можем да комбинираме посещението при стоматолог за профилактичен преглед и за почистване.

- Какви са рисковете от нередовното почистване?

Ако зъбният камък и зъбната плака не се почистват редовно, водят до редица проблеми в устната кухина, като възпаление на венците, кариеси, лош дъх.

- Какви са признаците на възпаление на венците и как да го предотвратим?

Признаците за възпаление на венците, които всеки може да забележи и сам, без да е зъболекар, са зачервяване, подуване, отлепване и/или отдръпване от зъбите, кървене, болка, изтичане на гной от венечните джобове, лош дъх.

- Какво друго, освен миенето с четка и паста, трябва да правим, за да поддържаме по-добра устна хигиена?

На първо място всеки стоматолог трябва да обясни на своите пациенти как да мият зъбите си правилно с четка и паста, които да са избрани в зависимост от индивидуалните особености. След измиването на зъбите, задължително трябва да се използва конец за почистване на междузъбните пространства.

С конеца успяваме да почистваме тези повърхности на зъбите, до които четката не може да достигне. Ежедневното използване на конеца за зъби намалява риска от развитие на кариеси в междузъбното пространство, които често са трудни за диагностициране, тъй като са скрити и обикновено се откриват едва когато са  достигнали големи размери.

Допълнителни средства, които подобряват устната хигиена, но не са задължителни освен ако няма конкретна причина за ползването им, са водите за уста, оралните душове, интерденталните четки.

- Кои храни и напитки са полезни и кои вредни за зъбите?

Според мен няма категорично полезни и вредни храни. Най-важното е хората, особено децата, да се хранят пълноценно и разнообразно, за да имат не само здрави зъби, а здрав организъм изобщо. Вярно, е че ако се ядат повече млечни продукти в организма попада повече калции, които е основна съставна част на зъбите и костите, но само това не достатъчно.

От друга страна всички сме чували, че зъбите се развалят от сладки неща. Това е така, но е погрешно схващането,че колкото повече сладко ядем,толкова по-развалени зъби ще имаме. Няма значение дали изяждаме един бонбон или една кутия бонбони. Само трябва след това да измием зъбите, за да нямаме проблеми.

- Какво представляват петната по зъбите?

Има различни видове петна, в зависимост от това от какво са предизвикани. Най-често става дума за налепи от цигари, непочистени зъбен камък и зъбна плака, стари преоцветени пломби, зъби с променен цвят в резултат на травма или кореново лечение.

- Какви са методите за избелване на зъбите и може ли те да навредят на зъбите?

Избелването на зъбите в зависимост от мястото, където се извършва, се разделя на клинично( в кабинета) и домашно.

Клиничното избелване се прави по два начина - с или без светлина, в зависимост от начина на активиране на избелващия агент. Домашното избелване се прави с шини за избелване, които са индивидуално направени за всеки пациент, в които се поставя избелващ гел.

Условно се разделя на дневно и нощно. Това разделение не е свързано пряко с денонощието. При дневното избелване шините се носят около един час, а при нощното е желателно шините да се носят 6-8 часа. Разликата е заради концентрацията на избелващия гел.

Според мен избелването не уврежда зъбите по никакъв начин. Нужно е само да се избере най-подходящият вариант за всеки, в зависимост от това колко чувствителни са зъбите му, тъй като по време на избелването чувствителността може да се засили.

При пациенти с по-чувствителни зъби се препоръчва домашно избелване с ниска концентрация на избелващия гел и повече на брой процедури.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти