За птиците, зверовете и роднините

За птиците, зверовете и роднините
Снимка: netinfo

В февруари на книжния пазар се появи още едно заглавие от невероятния Джералд Даръл.

Става дума за книгата му "Птици, зверове и роднини", която излезе благодарение на ИК "Колибри" и в превод на Владимир Ганев, издадена от "Колибри".

Даръл е уважаван в цял свят британски естествоизпитател и общественик, който обаче обича и да пише.

Известен е с книгите "Градината на боговете", "Моето семейство и други животни", "Излетът" и други заглавия.

За книгата
Една вечер семейството на Даръл – майка му, брат му Лари и сестра му Марго, се е събрало в Лондон и, вкиснато от отвратителния английски климат, упреква писателя за това, че ги е осмял в първата си книга. Всеки твърди, че с другите членове на семейството са се случвали далеч по-забавни неща, които си е заслужавало да бъдат описани.

Тогава Даръл им съобщава, че в следващата си книга смята да навакса пропуснатото. Така се ражда "Птици, зверове и роднини", своеобразен "римейк" на "Моето семейство и други животни" и втора книга от знаменитата трилогия. Не по-малко смешна от първата, тя обогатява идиличната картина на райския остров, където любимецът на поколения читатели Джери Даръл научава все повече за света на животните и техните тайни.

За автора
Джералд Даръл е роден в Индия през 1925 г., но три години по-късно семейството му се премества да живее в Англия, а след още три се установява на Корфу.

Именно на този благословен от природата остров младият Джералд разгръща дарбите си на естествоизпитател, превръща семейното жилище в зверилник и се посвещава изцяло на изучаването на местната фауна в частност и на всичко живо като цяло. През 1947 г. той финансира, организира и оглавява първата си експедиция в Африка с цел да събере животни за някои големи зоологически градини.

Следват експедиции в дебрите на Парагвай, Аржентина, Сиера  Леоне, Мексико, Мавриций и Мадагаскар. През 1962 г. лансира първата си телевизионна програма "Двама в джунглата" за пътуването си в Нова Зеландия, Австралия и полуостров Малая. Успехът е зашеметяващ, така че следват общо 70 програми за телевизията, посветени на експедициите му по света.

През 1959 г. основава и оглавява зоологическата градина на Джърси, а по-късно и Тръста за опазване на живата природа. За заслугите си към естествените науки е носител и на Ордена на Британската империя. Брат му Лорънс, един от големите съвременни английски писатели, го насърчава да започне и да описва своите преживелици и в резултат Джералд Даръл пише около 20 книги, които до една се радват на невиждан успех в цял свят.

Писателят умира през 1995 г. и в некролога, поместен във в. "Таймс", пише : "Той пръв събуди света за случващото се с околната ни среда, а неговите книги и телевизионни програми допринесоха за създаването на не едно ново поколение естествоизпитатели и природозащитници".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти