За повече късмет през новата година: как да си направим японските амулети „омамори“

омамори японски амулет
Снимка: iStock

Има безброй новогодишни традиции по цял свят, които обещават късмет и благоденствие, когато ги спазите. В някои традиции красотата се крие в това, че не изискват много средства, но пък са ефективни и приятни за гледане.

Това, което искаме да ви покажем днес, е по-скоро вид амулет, който можете да направите у дома и, ако пожелаете, да подарите на близки. А именно японските амулети омамори.

Какво е омамори и какво може да направи за вас?

Омамори по същество са молитви или свещени надписи, поставени в малки, цветни торбички от брокат, които се продават в шинтоистки светилища и будистки храмове в цяла Япония. На японски език "омамори" (お守り, 御守) означава "защита" или "закрила".

Въведени в Япония чрез будистката практика за продажба на амулети, омамори могат да се намерят във всеки храм или светилище с малък магазин. Омамори могат да бъдат направени или закупени от всеки, независимо от религиозните му убеждения, а в съвременна Япония се смятат за идеален сувенир, който можете да донесете на близки от известни светилища и храмове.

Първото и най-важно правило за омамори е да не ги отваряте. Ако ги отворите, цялата сила, която те имат, за да ви предпазят, "бяга" и те по същество стават безполезни (но все още са красиви за гледане).

Второто е, от уважение към практиката, да не ги продавате или препродавате. Все пак са културна, но и духовна традиция  в Япония, така че ги запазете за себе си или дайте на драго сърце на обичан от вас човек. Покажете уважение към културата, като проучите корените и споделите за произхода на омамори. Като цяло, не си играйте с огъня, за да запазите добрия късмет на амулета.

Омамори трябва да се носят на нещо, което често носите със себе си, или да се държат близо до това, което ще защитават. Например, ако искате да подобрите финансовото си състояние, талисманите за късмет с пари трябва да се държат в джоба на портфейла ви.

Тези за образование трябва да бъдат закачени на училищните чанти или моливници, а тези за забременяване трябва да се държат под възглавницата или матрака.

Е, сега, когато вече знаете повече за тях, може би сте изкушени да си ги направите сами. Продължете в галерията, за да разберете как!

Как да си направим амулет за късмет: омамори

 

Още амулети:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти