Създадено за dm

За по-зелено бъдеще – как да бъдем полезни на планетата?

За по-зелено бъдеще – как да бъдем полезни на планетата?
Снимка: dm

България е приказна държава, в която има всичко – от величествени планини и зелени гори, до обширно море и чудесни природни забележителности. Нашата мисия е да я обичаме и да я пазим, защото тя е родината ни, за което сме си късметлии – високите сини планини, златните равнини и…зелените градове. Да, действително последното не присъства в песента, но защо да не го превърнем в реалност?

Снимка: iStock/Getty Images

Първата европейска зелена столица е Стокхолм, която печели титлата през 2010 г., заради амбициозните цели за намаляване на въглеродните емисии, ефективното управление на възобновяемите енергийни източници, висококачествените зелени площи и програмите за устойчиво градско развитие.

Целта на Стокхолм е до 2050 г. да бъде изцяло освободен от изкопаеми горива и всеки човек да бъде част от тази екологична цел. Училищата са възприели философията за учене сред природата, като изнасят часовете навън, за да насърчат децата да уважават растенията и животните, а през 1994 г. е издигнат дори обществен паметник, който да напомня на хората за съвместната отговорност за околната среда.

Снимка: iStock/Getty Images

Друга зелена столица е Копенхаген – в скандинавския град има ниски нива на задръствания и голям брой хора, които избират обществения транспорт, ходенето пеша или карането на велосипед за придвижване.

Осло се отличава с ниско ниво на замърсяване на въздуха и високо качество на водата, което го прави чудесно място за живеене за тези, които търсят зелен град. Другите градове, които са на челните места в класациите за най-зелени столици в континента са Берн и Хелзинки, заради чистия си въздух и зелените пространства.

Представете си сега как и София отива на челните места в тази класация? Не е толкова трудно! Просто трябва да бъдем единни и да възпитаваме у себе си здравословни навици, които да предадем и на децата си.

Снимка: iStock/Getty Images

Най-важното, което трябва да направим, е да уважаваме природата. Тя ни дава толкова много – чист въздух, тишина, време за размисъл – трябва да ѝ върнем тази любов като не я замърсяваме и я оставяме непокътната.

На всеки му е приятно, когато върви по чисти улици или си постави хавлията на пясък, който не е замърсен с различни отпадъци. Опознавайки природата, ние се учим да я ценим. Водете децата си по-често на разходки, за да ги научите да уважават животните и обкръжаващата ги среда, а и един пикник сред природата си е истински урок на открито!

Представете си как не само се любувате на дръвчетата, а посаждате такова? През есента на 2022 г. dm ни дадоха изключителен пример, като се включиха в инициативата на Столична община „Новата гора на София“ край с. Негован, която е втората кампания за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс след инициативата през 2017 г. край Суходол.

Снимка: dm

Като основен партньор на проекта, dm България даряват 5000 лв. и 5000 дъбови дръвчета за каузата. За наше щастие, посадените през октомври дръвчета вече са се хванали, а парцелът е чудесно поддържан. На 13 май тази година dm отново бяха на терен, за да се погрижат за засадените дръвчета – така, благодарение на общите усилия, ще може в бъдеще всички да се радваме на красива дъбова гора!

Редуцирането на употребата на пластмаса е пряко свързано със замърсяването на въздуха и околната среда. Ако преди да се намери алтернатива на торбичките или на сламките беше трудна задача, то сега пазарът е пренаситен с чашки, сламки и пликчета от алтернативни на пластмасата материали.

Истината е, че тези алтернативи дори са много по-красиви и струват по-малко както на вас, така и на природата. Все повече брандове от световен мащаб започват да произвеждат опаковките си от еко материали, които не вредят на природата.

Снимка: dm

Радваме се, че любими наши вериги като dm приемат тази мисия присърце и се грижат да ни улеснят да опазваме все повече околната среда и природните ресурси. С актуалната им социална инициатива „Ще остана опаковка и в следващия живот“ те подкрепят устойчивото потребление и щаденето на ресурси в производството, за да запазят ценните опаковъчни материали в цикъла на употреба.

От 2021 г. във всеки магазин на dm можете да върнете пластмасовите си опаковки от козметика и почистващи препарати (те трябва да имат някои от следните знаци на дъното или гърба: HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat), като веригата поема грижата да ги събере, сортира и транспортира до Германия, където се преобразуват във висококачествен рециклат, който да бъде вложен в производството на нови опаковки на продукти от dm марките.

От началото на кампанията те имат събрани над 11 тона празни пластмасови опаковки. Много от любимите ни dm марки понастоящем са произведени от рециклирана пластмаса, която може повторно да се рециклира - тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove вече са направени от 50% рециклиран материал, без капачките. Те са си поставили и цел - до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклирани материали. Нека им помогнем в тази мисия! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти