За мен днес правилата не важат: "Без багаж" разказват за необикновената си среща с Фрида Кало

Биляна Траянова

Преди да стъпя на мексиканска земя, категорично заявявах, че няма да стоя и ден в Мексико Сити. Но… никога не казвай „никога“! Не само че останах няколко дни, но и искам да се върна скоро там.

Последното унищожително земетресение удари райони в страната, за които искам да разкажа на всяка цена. Затова епизодите на „Без багаж“ през септември и октомври ще покажат едни от най-пострадалите провинции на Мексико. Просто трябва да остане спомен за китните индиански селца, в които се влюбих до полуда! Няма как да се свържа с бедните местни там и да разбера дали са добре, дали са оцелели домовете им, но се моля за тях! Моля се за Мексико и за целия Карибски регион, блъскан от ураганите, сеещи човешка трагедия…

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Искам да ви разкажа за случайната ми среща с Фрида. Денят почти преваля, а екипът ни е сериозно изморен от път и снимане из Мексико Сити. Всеки миг ще започне да се смрачава и това налага да разделя групата на две - едни ще снимат кралския дворец, аз ще спра при къщата на Фрида Кало, трети ще разкажат за улиците на столицата. Късно вечерта ще се открием в хотела за вечеря.

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Синята къща на Фрида се откроява в квартала и на тротоара пред нея се вие дълга интернационална опашка. Успявам да вляза като плащам допълнителна цена за снимане с фотоапарат. Да се снима видео не е позволено.

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Озовавам се в двора на историческата къща. Цялото ми същество се изпълва с адреналин, защото вече знам, че трябва да снимам, въпреки ограничението. Но как? Във всяко помещение има уредници, които наблюдават посетителите. Имам решение! Това е домът на една, невписваща се в познатите рамки жена. За нея думата „правило“ никога не е важала.

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Духът ѝ сякаш ми шепне да го направя! И решавам, че и за мен днес правилата не важат. Впрягам всичките си, трупани в годините умения - актьорски похвати, журналистически трикове и справянето с кадрите, дори, когато се налага да гледаш встрани от фотоапарата и да се правиш, че просто разглеждаш, а всъщност снимаш.

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Влизам в покоите ѝ, картините ѝ по стените „крещят“ дори повече от корсетите и приспособленията, които е ползвала, за да може да ходи… Духът на Фрида наистина е тук. Сякаш ти говори, сякаш те води и иска да разказва за своята болка, за своята лудост, за своята страст! За Фрида съм готова да поема риска. Снимам, не дишам, не смея да направя крачка, различна от тази на уж заинтригуван турист. Сърцето ми блъска в гърдите, чувам пулса му в ушите си.

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Точно в мига, в който се спирам пред витрината с „адските“ железа, с които е поддържала тялото си, една ръка ме сграбчва и ми изкрещява „Бързо излизайте навън!“. Чувствам се като престъпник. Явно сега ще ме арестуват! Минават няколко секунди като онези във филмите, в които времето ужасно се забавя… Тези няколко секунди няма да забравя никога. Осъзнавам, че жената - уредник ми говори. Извинява ми се, че ме е уплашила, но имало сирена за земетресение и по правилник трябвало да изведе скоростно всички посетители извън сградата…

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Оглеждам се - в двора на синята къща се разхождат спокойно всякакви туристи, никой не е и разбрал за подобна сирена. Какво беше всичко това… Трябва ми малко време, за да дойда на себе си и продължавам с адреналина от риска като врял и кипял „крадец на кадри“.

г
Снимка:

г
Снимка:

г
Снимка:

Представям ви с огромна гордост епизода за невероятната Фрида Кало, който успях да заснема със скрита камера, фотоапарат и много сериозен риск. Но… това ми е работата!

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент