Вуду и Сантерия - религии или магьоснически практики?

Биляна Траянова

Дочуваме, че се говори за Сантерия. За деня сме предвидили сто неща, но любопитството ни пари под петите.

Преобладаващата религия в Куба е християнството, предимно римокатолицизма, въпреки че в някои случаи то е дълбоко променено и повлияно чрез синкретизъм. Една обща синкретична религия е Сантерия, която е комбинация на религията йоруба на африканските роби с католицизма и някои индиански вярвания.

Куба е дом на най-различни синкретични религии, до голяма степен с африкански културен произход. Някои смятат, че над 80 процента от населението се консултира с лечители от религиите със западноафрикански корени. 

Сантерия идва от традициите на йоруба, внесени в Куба заедно с чернокожите роби през 16 век. Африканските мъже и жени, докарани на острова, за да работят в захарните плантации не успели да вземат много със себе си, но вярванията им преминали моретата и пуснали своите корени в Куба.

Сантерия съчетава елементи от християнството и вярванията от Западна Африка. Именно Сантерия прави възможно  робите да запазят традиционните си вярвания, докато са приучвани да практикуват католицизма. 

Корените на Сантерия произтичат от Нигерия и са били транспортирани до Куба от хората Лукуми. Въпреки това, хората Лукуми са само около 8% от цялото население роби в Куба от 1760 до около 1850 г. 

Между 1800 и 1850 почти цялото население в Куба се състои от хора от африкански произход. Този фактор създава чувство на несигурност за собствениците на плантации, тъй като напрежението сред населението с роби нараства. 

Лукуми са едни от най-добрите работници в плантациите. Това става причина да бъдат докарани още роби Лукуми и групата им нараства на цели 34%. Така нараства и практикуването на Сантерия. Много други роби и свободни хора започват да практикуват религията.

Колониализмът упражнява  значителен натиск върху всички религии извън католицизма. В течение на 90-годишен период, Лукуми поддържат практиката на религията на Сантерия. Тя обхваща жертвена храна, песни, танци, костюми, духовни божества и използването на артефакти. В началото поклонници на Сантерия трябва да практикуват тайно. 

Практикуването се пренася от плантациите в градовете. Сантерия търпи промяна, за да се намерят начини за облекчаване на различни заболявания. По това време не е имало официална медицинска помощ. Малко по малко практиките на робите - християни, афро -кубинските лечители и испански курандерос се смесват.

Афро-кубинските лечители и испанските курандерос са единствените, които могат да окажат някаква медицинска помощ в Куба по това време и са отговорни за лечението както на чернокожите, така и на белите.  Все повече кубинци започват да следват Сантерия.

В Сантерия акцентът на съзнателно съществуване се свързва разбирането на природата, висшите сили, обредни практики и ясновидство. Робите донесли на остров Куба различни религиозни обичаи, включително транс и система за гадаене и за общуване с техните предци и божества, жертвоприношения на животни, както свещени барабани и танци. Всичко това, миксирано с римокатолицизма прави понятието Сантерия.

Започваме да задаваме все повече въпроси. Сантерия има ли нещо общо с вуду? За какво са всички тези кости, черепи на животни и разноцветни кристали?

Пред нас малко по малко започва да се открехва вратата към нещо, за което отдавна питаме, но всички избягват отговорите…

Гледайте новите епизоди на "Без багаж", всяка неделя, 13 ч., по телевизия Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:

Телепортирани назад във времето

Остров Мадалена - вълшебната тайна на Сардиния

Неочаквана ваканция на два часа път от София...

Тъмната страна на женската съдба...

Тайните на Агра

Древната мантра, която пречиства ума

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти