Време за четене: „Живейте без тревоги“ събира съветите на един свещеник за контролиране на ежедневните безпокойства

книга Колибри
Снимка: iStock/Издателство Колибри

Авторът на световния бестселър „Изкуството да живеем просто“ се завръща с нова книга, пълна с ценни напътствия, гарантиращи един по-спокоен и осъзнат живот.

В  „Живейте без тревоги“ (превод: Васил Велчев, 200 стр., цена: 16 лв.) Шунмьо Масуно е събрал някои от най-полезните дзен практики в 48 лесни урока за справяне с тревогите и стреса. Читателите ще научат как да контролират ежедневните си безпокойства - както в работата, така и в личния си живот. Този достъпен и лесно приложим наръчник ще превърне дзен практиките и източната мъдрост в успешен начин за справяне с проблемите в живота ви, а вас - в по-спокойна и позитивна версия на себе си.

Има едно дзенго, което гласи: „Живейте в дъха“. Това буквално означава да живееш в мига, в който си поемаш дъх, възможно най-добросъвестно. Казано по друг начин, няма смисъл непрекъснато да анализираме миналото, което е мъртво и изчезнало, нито трябва да мислим за бъдещето, преди още да е дошло. Всичко, което има значение, е как живеем тук и сега. Освен това не бива да се фокусираме върху неща, върху които нямаме контрол.

Хората казват: „Бог никога не ни дава повече, отколкото можем да понесем“. Когато нещата изглеждат мрачни и чувствате, че духът ви ще бъде сломен или че сте заседнали между камък и наковалня, спомнете си тази мисъл и ще бъдете в състояние да преодолеете трудностите. Това е онзи вид мислене, който може да промени вашата нагласа и да ви върне към настоящия момент.

Ето още няколко съвета:

Урок #1: не се сравнявайте с другите и 90% от маниите ви ще изчезнат;

Урок #10: спрете с бързането, спрете с преследването на цели на всяка цена;

Урок #11: тълкувайте нещата положително - вие сте този, който решава дали сте щастлив, или не;

Урок #14: спрете да приемате твърде много информация;

Урок #24: действайте, вместо да се тревожите - нещата определено ще се получат по-добре.

Шунмьо Масуно е главен свещеник в 450-годишен дзенбудистки храм в Япония, ландшафтен дизайнер на дзен градини, носител на многобройни награди за работата си и професор по дизайн на околната среда в едно от водещите училища по изкуства в Япония. Изнасял е лекции по цял свят, включително във Висшето училище по дизайн към Харвардския университет, в университетите „Корнел“ и „Браун“.

През 2019 г. „Колибри“ издаде бестселъра „Изкуството да живеем просто“ – книга със 100 всекидневни упражнения за спокоен и радостен живот. „Живейте без тревоги“ отново залага на будистката максима, че стойността на живота не се измерва с продължителността му, а с начина, по който използваме времето, което ни е отредено. Защото именно несигурността в утрешния ден го прави още по-ценен!

книга Колибри
Снимка: Издателство Colibri

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти