Време за четене: „Жизненост всеки ден“ ни учи как да превърнем стреса в сила

книга Издателство Кръг
Снимка: PR архив Издателство Кръг

„Няма магическа формула за блажен живот, свободен от стрес“, признава доктор Саманта Бордман в книгата си „Жизненост всеки ден“. Това проникновено и вдъхновяващо четиво, в което най-после психиатър ни казва, че негативните емоции са част от пълноценния живот и могат да бъдат използвани за добро, вече е достъпно на български език с логото на издателство „Кръг“.

Саманта Бордман преобръща идеята за самопомощ в първата си творба, която неслучайно е бестселър сред наръчниците по приложна психология. Преводът е на Владимир Германов, а корицата – на Наталия Чайкина.

Ако искате да живеете по-пълноценен живот и да превърнете претоварените дни в смислени, книгата на Саманта Бордман е точно това, от което се нуждаете. „Жизненост всеки ден“ е една част мемоари, една част мъдрост от дългогодишен опит като психиатър и една част научни доказателства. Авторката споделя практични и постижими стратегии, които подобряват дните ни и изграждат устойчивост, като ни учат как да „разчитаме“ другите, как да общуваме с тях по-здравословно, как да заявяваме себе си и как да помагаме.

„Без усмихнати лица. Без дъги. Без еднорози. Обещавам. Книгата ми не размахва пръсти и не предизвиква вина. Думата „трябва“ не присъства в моя речник“, твърди Бордман.

„Стресът, фрустрациите и разочарованията са неизбежни – обяснява тя – освен ако не си конструирате напълно защитено и изолирано от реалността ежедневие.“ Преодоляването на пречките в живота изисква психологическа гъвкавост. Онова, което подхранва гъвкавостта, е жизнеността – позитивното чувство за бодрост и енергия, което е в основата на благоденствието. Това не е качество, с което хората се раждат.

„Да я притежаваш не е въпрос на късмет. Тя не е в главите ни, а се генерира от преднамерените ни действия. Независимо дали сме на двайсет или на осемдесет, жизнеността ни помага да извлечем максимума от всеки един ден.“

Ключът към намирането на удовлетворение, според Бордман, е не само чрез фокусиране върху себе си, но и чрез ангажиране с другите и със света наоколо, който е по-голям от нашия собствен.

„Ако сте депресирани или изтощени, тази книга ще ви даде практически идеи за справяне. А дори да процъфтявате, тя ще ви припомни ценни съвети за поддържане на енергията“, пише известният психолог Адам Грант.

Доктор Саманта Бордман има 15-годишен опит като психиатър в Ню Йорк. За себе си казва, че се е специализирала в това да поправи счупеното и да укрепи силното. Като специалист по позитивна психиатрия тя не се фокусира просто върху диагностицирането на болести и лечението на индивиди с психични заболявания, а използва по-широк подход, като се концентрира върху поддържането на благосъстоянието и здравословния живот. Научните ѝ познания са съчетани с дълбока съпричастност към човешките проблеми. Тя помага на пациентите си да намерят сила в стреса и здраве в болестта. Страстно проповядва развиването и поддържането на жизненост, която повишава устойчивостта.

книга Издателство Кръг
Снимка: Издателство Кръг

12 полезни книги, които ще ти бъдат от помощ

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти