Време за четене: „Завоевателят” или edna среща на разкош и разврат, власт и надмощие

ориент отоманска империя
Снимка: iStock

Мащабен исторически епос излиза на български, за да разкаже историята на седмия султан на Османската империя. „Завоевателят” (ИК „Сиела”) от Джейхан Алтънйелеклиоглу, един от най-продаваните турски автори, вдъхва живот на детството, възпитанието и израстването на Мехмед II Завоевател. Любов и война, надежда и отчаяние, смърт и нов живот се преплитат, за да сложат край на една империя и да поставят начало на друга.

След абдикацията на баща си Мурад младият султан Мехмед II се възкачва на престола. Обграден от съветници, които внимават повече за възхода на собствената си кариера, отколкото за доброто на империята, Мехмед слуша лицемерни ласкателства и славословия в тронната зала. Зад гърба му обаче се носят приказки за „детето султан”, твърде неопитно и разглезено, за да се справи с отговорността. Наяве Мехмед се учи да се справя с опасностите, които дворцовите борби за власт крият.

Насън обаче нощ след нощ младият султан мечтае за едно единствено нещо. Неговата съдба. Неговата тегоба. Неговото слънце. Непреклонната му мечта да покори византийската столица Константинопол.

Любовта направлява съдбата му. Любовта наяве – отвлечената от родината ѝ наложница, затворена в султанския харем, която открадва сърцето му. И другата любов, която го посещава в сънищата – прекрасната византийка Елени, сякаш въплъщение на самия Константинопол.

Един от най-четените турски автори в наши дни, Джейхан Алтънйелеклиоглу („Синът на вдовицата”) детайлно описва живота в султанския двор с всичките му краски – разкош, сърдечни терзания, борба за власт и надмощие, разврат и пъклени замисли – и красотата и изяществото на Константинопол. Детството, възпитанието и израстването на седмия султан на Османската империя оживяват по страниците на романа за човека, останал в историята като Мехмед Завоевател.

книга
Снимка: Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти