Време за четене: забравената класика „Улицата на кошмарите“ ни отвежда в най-мрачните кътчета на човешкото съзнание

книга Улицата на кошмарите
Снимка: Ciela

„Улицата на кошмарите“ – трилърът с психологически и ноар елементи от режисьора Гийермо дел Торо с участието на Брадли Купър, Кейт Бланшет, Руни Мара и Уилям Дефо завладява едновременно филмовия екран и книжния пазар.

Едноименният роман от Уилям Линдзи Грешам, вдъхновил дългоочакваното киносъбитие, e забравена американска класика от ерата на Голямата депресия. Изтъкан от мистика и манипулация, сюжетът ни отвежда на зловещо пътешествие в най-мрачните кътчета на човешкото съзнание, където дебнат неподозирани ужаси

книга Улицата на кошмарите
Снимка: Ciela

Стантън Карлайл изкарва прехраната си като общ работник в пътуващ цирк, където най-различни магьосници, фокусници, екстрасенси и обикновени шарлатани разиграват шантавите си номера пред екзалтираната публика. Eдна от главните атракции на карнавала e Дивака – пропаднал пияница, готов да загърби всичко човешко за следващата бутилка алкохол. Докато наблюдава падението му, младият мъж си обещава никога да не изпада до неговото положение. 

Умен, ловък и амбициозен, Стан бързо овладява тънкостите на цирковия занаят и осъзнава, че най-голямото му предимство е не толкова в бързите ръце, a в чаровната усмивка и умението да запленява вниманието на тълпата, да разпознава и манипулира емоциите им. Скоро гордостта му започва да расте, а с нея и жаждата да бъде нещо повече от поредния карнавален номер. Когато среща Моли, красива, но лабилна жена, Стан вижда възможност да напусне цирка и да осъществи най-голямото си желание – да бъде на върха на шоубизнеса. 

Умението на Стан да омайва публиката със своя чар и харизма бързо му създава репутацията на могъщ медиум, способен да чете умовете на хората, истинска атракция за нощния живот на големия град. Но Стан иска още и още и скоро шоуто се превръща в поредица от все по-големи и сложи измами и схеми за печелене на пари, които се възползват от слабостите на скучаещите богаташи.

Но колкото и да се опитва, Стан не може да избяга от демоните на миналото си. Изкуството да заблуждаваш хората си има цена и колкото по-добре се справяш, толкова по-висока е тя.

Грешам вплита мистичното в структурата на романа си, използвайки картите Таро. Всяка глава носи името на някоя от картите в колодата и предвещава неизбежното падение на покварените му персонажи.

„Улицата на кошмарите“ се спуска до най-порочните дълбини на съзнанието и изследва пропастта, в която хората са готови да скочат, за да оцелеят. Мрачен и кинематографичен, романът разказва за опустошителната сила на съдбата, която раздава своя смъртен жребий без оправдание и без причина.

книга Улицата на кошмарите
Снимка: Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти