Време за четене: за първи път на български излиза роман на носителя на Нобелова награда Абдулразак Гурна

книга Издателство Лабиринт
Снимка: Издателство Лабиринт/iStock

За първи път на български излиза заглавие от родения в Танзания британски писател Абдулразак Гурна, който през 2021 г. спечели Нобелова награда за литература за „своя безкомпромисен и състрадателен поглед върху последиците от колониализма и съдбите на бежанците в пропастта между култури и континенти“.

„Край морето“ излезе у нас от издателство „Лабиринт“, а в романа Гурна майсторски преплита темите за отчуждението, за предателството и отчаянието, разказвайки за двама политически емигранти, които в залеза на живота си, далеч от топлите родни морета, намират разбиране и прошка.

Салех Омар пристига на лондонското летище „Гетуик“ от Занзибар, далечен остров в Индийския океан. Багажът му се състои само от малък сак, където той е скътал най-ценното си притежание: махагонова кутийка с тамян. Навремето е притежавал магазин за мебели, имал е дом и семейство. Сега търси  убежище от „рая“ и единственото, с което може да се защити, е мълчанието.

Не след дълго Салех ще се срещне в малък английски град край морето – този път северно, студено – със сънародника си Латиф Махмуд, университетски преподавател, човек, с когото съдбата го сблъсква не за първи път, и двамата се връщат към спомените и миналото, към безпощадните вихрушки на бурното време, в което им е писано да живеят, не само за да разчистят сметките си с тях и помежду си, но и за да намерят пътя към изкуплението.

„Още от първите редове разбираш, че си в ръцете на истински писател, на човек, който има какво да каже за света.“ - Обзървър

„Докато четеш, внимаваш да не си поемаш дъх от страх да не развалиш магията.“ - Таймс

Абдулразах Гурна
Снимка: Getty

Абдулразак Гурна е роден на 20 декември 1948 г. в Танзания, в султаната Занзибар, и през 60-те години на ХХ в., по време на революцията там, търси политическо убежище във Великобритания. Баща му и дядо му са предприемачи, преселили се в Занзибар от Йемен.

Гурна е професор емеритус по английска и постколониална литература в Университета на Кент. Автор е на 10 романа и на няколко сборника с разкази. На два пъти: през 1994 и 2001 г., е бил номиниран за „Букър“, а през 2021 г. получава Нобелова награда за литература.

Днес живее в Кентърбъри, Великобритания, но поддържа тесни връзки с Танзания и Занзибар, където още има роднини и където пътува често. „Аз съм родом оттам. В мислите си живея там“, споделя именитият писател.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти