Време за четене: Yes, chef

Време за четене: Yes, chef
Снимка: Gourmet Publishing

Маркус Самуелсон е само на три години, когато той, майка му и сестра му – и тримата болни от туберкулоза – изминават пеша 75 мили, за да стигнат до болница в столицата на Етиопия Адис Абеба. За нещастие болестта побеждава майка им, но Маркус и сестра му оздравяват и година по-късно са осиновени от любящо семейство от средната класа в Гьотеборг, Швеция.

Бабата на Маркус, Хелга, е тази, която разпалва у него трайна страст към храната и готварството с нейната пържена херинга, прясно изпечен хляб и легендарното ѝ печено пиле.

"Yes, chef" е хроника за забележителното пътуване на Маркус Самуелсон от скромната кухня на баба му до някои от най-изисканите и скъпи ресторанти в Швеция и Франция, от изтощителните задачи на круизните кораби до пристигането в Ню Йорк, където яркият талант и непоколебимите му амбиции се срещат, за да го отведат в луксозния ресторант Aquavit и да му спечелят заветния тризвезден рейтинг от New York Times, когато е само на 24-годишна възраст.

Ала по това време кариерата на Маркус в „преследване на вкусовете“, както сам я нарича, едва е започнала – в следващите години се редуват официални вечери на върха в Белия дом, кризи в кариерата му и в живота, триумф в различни кулинарни телевизионни формати и, което е най-важното, отварянето на ресторант Red Rooster в Харлем.

С „Червеният петел“ Самуелсон сбъдва своята вечна мечта за един ресторант с истински свободен дух, където се събират всички хора с всички цветове на кожата и където рамо до рамо седят президенти и премиер-министри с джаз музиканти, начинаещи артисти, автобусни шофьори и медицински сестри.

Ресторант, в който храната е отражение на цялата тази пъстра смес и където един сирак от Етиопия, отраснал в Швеция и получил признание в Щатите, може да се чувства у дома си.

С обезоръжаваща прямота и интимност Маркус Самуелсон говори и за провалите си, за цената на амбицията и за емоционалното си пътуване, вече като мъж, за да се срещне с етиопския си баща, когото никога не е познавал. Yes, chef е един автобиографичен разказ за търсенето на собственото аз, за непоклатимата решимост да се наложиш, за страстната игра на преследване на вкусовете — или за битката на един човек да намери своето специфично място в глобалната кухня и изобщо в света. Един роман, който отдава почит на корените, семейството и храната във всичките им проявления.

Отзиви за книгата:

“Доста знаменити готвачи имат завладяваща житейска история за разказване, но нито една не може да надмине тази." – The Wall Street Journal

“Маркус Самуелсон предлага несравнима история, стаена смелост и лиричен, дискретно бляскав стил – както в кухнята, така и на страниците на романа си. Харесах книгата му толкова, толкова много.“ – Габриел Хамилтън, автор на „Кръв, кости и масло“

Заедно с ресторант Red Rooster в Харлем се появи един шеф-готвач, който вдъхна нов живот и даде нов поглед на идеята какво значи да си американец. В своите славни ястия, а сега и в тази книга, Маркус Самуелсон разказва една история, която минава отвъд расовите и национални разделения, за да стигне до основите на семейството, надеждата и същински добрата храна.“ – Бил Клинтън, президент на САЩ

За Маркус Самуелсон
Шеф-готвач, удостоен с престижната награда James Beard и автор на няколко кулинарни книги, Маркус Самуелсон участва в свръхуспешните американски ТВ формати Today, Charlie Rose, Iron Chef и Top Chef Masters, където печели първо място. През 1995, за работата му в скандинавския ресторант ресторант Aquavit в Манхатън, Маркус става най-младият шеф-готвач, получил три звезди в ревю на The New York Times.

Преди три години отваря в Харлем, където живее с жена си, Red Rooster, прочут с храната, музиката си и многорасовия си характер ресторант.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти