Време за четене: „Всички погубени места“ е разтърсващ роман за вина и изкупление

книга Издателство Лабиринт
Снимка: Издателство Лабиринт/iStock

На българския книжен пазар вече можем да открием „Всички погубени места“ на Джон Бойн - писателят, определян като класѝка на съвременната ирландска литература. Емоционалният роман, издаден у нас от „Лабиринт“, идва в изящен превод от Надежда Розова и със съвършена корица, дело на Таня Минчева от Kontur Creative.

„Всички погубени места“ е своеобразно продължение за възрастни на „Момчето с раираната пижама“ и проследява съдбата на Гретел, която в залеза на живота си се изправя пред тежка равносметка. Издателство „Лабиринт“ определя романа като „най-доброто, което някога сте чели от Джон Бойн“.

Какво означава да бъдеш виновен? Ако знаеш, че се върши злина, твой дълг ли е да се опиташ да я възпрепятстваш? Ами ако си дете?

Гретел Фърнсби е на деветдесет и една години и от десетилетия живее в луксозна сграда в Лондон. Пред никого не отваря дума за бягството си от нацистка Германия, когато е била на дванайсет. Не говори за баща си, бивш комендант на един от най-зловещите концентрационни лагери на Райха.

Вече на преклонна възраст, Гретел отново се озовава на същия житейски кръстопът, както преди много години. Навремето е отхвърляла съучастието си в престъпленията, но този път, изправена пред възможността да осмисли своята вина, скръб и разкаяние, тя получава шанс да спаси едно малко момче. Направи ли го, ще бъде принудена да издаде тайните, които цял живот пази дълбоко в себе си. Този път изборът ѝ може да е различен... каквото и да ѝ струва.

„Невероятно писателско постижение. „Всички погубени места“ се противопоставя на злото, изследва вината и опита да избягаш от нея. Джон Бойн умело и елегантно изтегля фините нишки на повествованието и за пореден път доказва, че е един от най-талантливите разказвачи.“ - Донал Райън

Джон Бойн е ирландски писател (р. 1971). Автор е на 14 романа, 6 книги за деца и сборник с разкази. Носител на редица награди, ирландски и международни, романите му са превеждани на 58 езика. На български са издадени три негови книги: „Момчето с раираната пижама“, превърнала се в световна сензация и залегнала в основата на филм, пиеса, балет и опера, „Невидимите фурии на сърцето“ и „Стълба към небето“. „Всички погубени места“ е продължението за възрастни на „Момчето с раираната пижама“.

книга Издателство Лабиринт
Снимка: Издателство Лабиринт

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти