Време за четене: „Убийствена Коледа“

книга
Снимка: Издателство Еднорог

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид ни представя една неустоима колекция разкази, с които ще изживеете най-разнообразни коледни емоции. Все пак всички истории в „Убийствена Коледа“  са написани с познатия размах на кралицата на психологическия трилър.

Общо дванайсет са разказите, които ще ви увлекат, ще ви накарат да настръхнете, но и да се усмихвате през задаващите се празници. Всяка история е вълнуваща и интересна по своему, с повече от изненадващ финал. От безотговорния благородник, чието тяло е открито под бреза в гората, до автора, преследван от своя писател-призрак, героите на Макдърмид често ходят по ръба на пропастта в отношенията си със загадъчни и опасни личности, с потенциал да извършат всевъзможни престъпления.

Впускаме се в едно непознато разследване на Карол Джордан и Тони Хил, тръгнали по следите на жесток убиец, планиращ следващия си удар точно в навечерието на Коледа. Проследяваме едно невероятно приключение на друга популярна разследваща двойка – Шерлок Холмс и доктор Уотсън, които неволно ще променят хода на историята. Разбираме и как за малко Джордж Оруел е можел никога да не завърши своя култов роман „1984“. А самият Дядо Коледа ще се сблъска с неочакван противник, който ще му нанесе... съкрушителен удар. В колекцията е включен и „Жена за милиони“ – първият публикуван разказ на Макдърмид, който загатва за потенциала ѝ да ни представя съвършения убиец, за чието съществуване никой не би предположил.

От Санкт Петербург до Сараево и планините на Шотландия, в „Убийствена Коледа“ се срещаме с богата галерия от герои, замесени в различни престъпления. Някои убиват напълно хладнокръвно, други са водени от мотив за отмъщение. Други пък търсят възмездие, което може да е не по-малко жестоко. „Няма много автори, които могат да се равняват с Макдърмид по умението й да прониква в съзнанието на убиеца и неговата жертва“, споделя английската писателка Сюзан Хил.

Безкрайно интересни и разнообразни, дванайсетте разказа в тази колекция са като неустоими коледни деликатеси, различни от традиционните коледни бисквити и лакомства. Вал Макдърмид смесва смело жанровете и освен задължителната криминална интрига, ни поднася още трагична любовна история, солидна доза хумор и дори нещо свръхестествено... Изживейте един драматичен, но и уютен празник с „Убийствена Коледа“.

книга
Снимка: Издателство Еднорог

„Едно малко съкровище... Агата Кристи би признала Макдърмид за своя сродна душа, заради нейния изобретателен и увлекателен стил на писане.”

Дейли Експрес  

„Тази колекция е поредното доказателство, че статусът й на кралица на психологическия трилър няма как да бъде оспорен.”

                                                                         Скотсман  

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри в света. Изключително популярна е не само на стария континент, но и в САЩ, където книгите ѝ са публикувани в многомилионни тиражи.

Лауреат е на множество награди, като престижното отличие „Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи - негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендъл и Джон льо Каре.

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. През 2009 Макдърмид е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния „Диамантен кинжал на Картие”. Тя е член на Кралското литературно общество и на Шотландската национална академия.

Българските читатели са запознати с книгите от поредицата за главен инспектор Карол Джордан и криминалния психолог Тони Хил, а също и с поредицата за инспектор Карен Пири, чиито последни разследвания са описани в един от бестселърите на 2021 – „Натюрморт“. След успеха на сериала „Струна в кръвта“ за случаите на Карол и Тони, наскоро бе заснет и сериала „Карен Пири“, базиран на първия случай на инспектор Пири.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти