Време за четене: „Тайната от Апамея“ събужда жаждата за приключения

книга
Снимка: Издателство Егмонт/iStock

Третият роман на Гергана Лаптева„Тайната от Апамея“, ще излезе в книжарниците у нас на 18 юни, събота. Историята отвежда читателя по следите на древноримска мозайка, разкривайки му загадки и дълбоко пазени тайни на фона на суровата красота на Югоизточна Турция.

В центъра на сюжета са екстремният фотограф Борис и галеристката Марина, които ще се отправят към турския язовир Биреджик на река Ефрат.

Местните говорят, че бойци на ИДИЛ крият плячкосаните от древните храмове на Сирия антични съкровища в тъмните води на язовира. Двамата тръгват по следата и попадат на мозайка, по-ценна от всичко, което са се надявали да открият. Пътищата им ще се пресекат и с този на Саид Ал-Карим. Търговец на шам-фъстък, роден в Алепо, бягащ от войната и разрухата в родината в търсене на нов живот за себе си и близките си. От романа предстои да научите повече и за единственото място в света, където цъфти прекрасната черна роза, изобразена върху корицата на книгата.

Всички произведения на изкуството, обществени сгради, религиозни храмове, географски местности, втъкани в сюжета на „Тайната от Апамея“, са напълно реални. За написването на книгата Гергана провежда сериозно изследване, опирайки се на исторически и археологически проучвания, както на консултации със специалисти. Нейните пътешествия из земите на Гьобекли тепе, Халфети, Месопотамия допринасят за достоверния образ на културата, обичаите и историята на местата, за които ще четем в романа.

Пристрастяващо четиво, туптящо с ритъма на съвременния свят, осветен от отблясъците на миналото!“ Доц. д-р Майя Василева, Департамент Средиземноморски и източни изследвания, Нов български университет

„Завладяваща амалгама от приключения, мистика и малко фантазия, поднесена чрез многопластови, красиви, човешки взаимоотношения и всичко това облечено в чудесен диалог – това е новата книга на Гергана Лаптева, „Тайната от Апамея.“ – Проф. Георги Рачев, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

„Пътувам много, за мен това се е превърнало в начин на живот. Често ми се случва още да не съм се върнала от едно пътуване и вече да планирам следващото. Отдавна исках да посетя Югоизточен Анадол и по-специално Гьобекли тепе – мистериозен археологичен комплекс, построен преди повече от 12 000 години, планината Немрут, където се намира гробница на Антиох I от Комагена и потопеният град Халфети, единственото място в света, където расте загадъчната черна роза. Когато видях с очите си всички тези места, вече бях сигурна, че те ще се превърнат в сцена на моя роман.“ – споделя Гергана.

Гергана Лаптева е родена на 17 февруари в гр. София.  Завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“, където защитава дипломна теза на тема „Долнокредна амонитна фауна в Еленския Предбалкан“, като по-късно работи по докторска дисертация в района на гр. Бяла.

Гергана Лаптева е член и работи като завеждащ отдел „Култура“ в Българския антарктически институт (БАИ) – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида.

Участник е в седем експедиции до Ледения континент. В периода 2007 – 2010 г., работи по съвместен геоморфоложки проект с португалския учен Алешандре Тринидаде (Лисабонски университет). Oт 2011 г. участва като художник и фотограф в редица „еко арт“ проекти (съвременна форма на изкуство, насочена към творене в синхрон с околната среда, създадено от артисти, които са загрижени за местни и глобални екологични ситуации, вярващи, че възстановяването на връзката на човека с природата е един от приоритетите за съвременното общество). Заедно с Бисера Йосифова, директор на НХГ и проф. Христо Пимпирев, директор на БАИ участва в проект за филиал на Националната художествена галерия в Антарктида.

Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“.

Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика.

Автор е на книгите „Непознатата южна земя - Terra Australis Incognita“, „Посока юг. Пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка - истории от земята на инките“, романите „Монетата“  и „Божествен аромат“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти