Време за четене: „Тайната на книжаря“

книга Мишел Гейбъл
Снимка: Издателство СофтПрес

От авторката на бестселъра „Парижкият апартамент“ идва нов завладяващ роман, вдъхновен от живота на британската писателка Нанси Митфорд и поръсен с щипка коледно настроение!

„Тайната на книжаря“ от Мишел Гейбъл отвежда читателите в книжарница „Хейуд Хил“, където една талантлива писателка пише най-прочутия си роман, а 80 години по-късно мястото продължава да посреща хора, посветили се на литературата. И напомня, че понякога вдъхновението наднича зад купчина пожълтели страници, приютили неразказани истории!

Лондон в наши дни. Празничните светлини греят ярко, а коледната магия витае из въздуха и се отразява по витрините на магазините. За американската писателка Катарин Кабът британската столица е идеалното място, където да се скрие от шумните си роднини, да излекува разбитото си сърце и да потърси онази искра, която да я извади от творческия застой. Когато приятелката ѝ я изпраща в книжарница „Хейуд Хил“, тя не подозира, че там е работила една от най-любимите ѝ писателки – Нанси Митфорд, нито че в архивите се пазят писма, свидетелстващи за неиздаден ръкопис на нейните мемоари. Кейт не е единствената, която се интересува от Нанси Митфорд. Един чаровен и потаен мъж също търси отговори и в опитите си да разнищят миналото, двамата ще намерят всичко, от което се нуждаят в настоящето.

През 1942 г. Нанси Митфорд е далеч от образа на успяла писателка, за който копнее. Без финансова издръжка, без история, която да предложи на издателите, с роднини, които непрекъснато замесват името ѝ в скандални новини, и брак, който се намира на ръба на пропастта, тя е принудена да започне работа в една от лондонските книжарници. Именно там разбира, че е най-важно да пишеш от сърце, затова се посвещава на нова книга, различна от останалите. Нанси Митфорд избира да разкаже за войната и за живота на онези, от които тя е взела най-много. Без да знае, че е поела по път, който ще ѝ отнеме много, но и ще я доближи до мечтата ѝ.

„Книгите трябва да носят удоволствие, а библиоте­ките – да напомнят на хората за нещата, които обичат.“

„Тайната на книжаря“ свързва две жени от различни епохи, за да разкаже една история за силата на книгите да осветяват пътя и в най-непрогледния мрак. Водена от интереса си към забележителни личности, оставили своя отпечатък, и вплитайки частица от собствения си опит като писател, Мишел Гейбъл създава завладяващ разказ, изпъстрен с ярки персонажи и любопитни факти от биографията на едно от най-известните имена в британската литература – Нанси Митфорд. Роман за любовта като извор, от който творците черпят сила и вдъхновение, за магията на думите, които си проправят път през годините, за книжарниците, превърнали се в дом на (не)разказани истории.

книга
Снимка: Издателство СофтПрес

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти