Време за четене: „Съвършени останки“

книга заглавна снимка
Снимка: Издателство Benitorial/David Baumber

Хелън Фийлдс прекарва 13 години в съдебната зала – като обвинител и защитник в наказателни дела и адвокат в семейноправни спорове. След раждането на второто си дете загърбва правото, създава продуцентска къща със съпруга си и… написва хитова криминална поредица, преведена на 17 езика и продала повече от 650 000 екземпляра в цял свят.

Става въпрос за „съвършената“ поредица с главни действащи лица инспекторите в единбургската полиция Люк Каланак и Ава Търнър. „Съвършена“, защото заглавията в нея неизменно съдържат тази дума. Първата книга – „Съвършени останки“, проследява преместването на инспектор Люк Каланак – наполовина французин, наполовина шотландец, който не без причина загърбва успешната си кариера в Интерпол и се озовава в Шотландия. Още със стъпването в новия си офис Каланак осъзнава, че тепърва ще трябва да се доказва пред новия си екип, докато разследва току-що извършено убийство – обгорелите останки на изчезналата уважавана адвокатка Илейн Бъкстън са намерени в планината Кеърнгорм. Това, което Люк обаче няма как да знае, е, че в заключена задна стаичка в къща в Единбург мракът поглъща виковете на истинската Илейн Бъкстън.

Още с първия роман от поредицата Хелън Фийлдс печели безапелационно сърцата на любителите на криминалния жанр. Внимателно структурираната история предоставя възможност на героите да се разгърнат с напредването на повествованието, без да губят инерция, а на читателите – да надникнат в съзнанието и всекидневието на убиеца. Почитателите на процедурните трилъри няма да останат разочаровани, но това, което наистина ще се отпечата в съзнанието на разтворилите книгата, е способността на Фийлдс да се откроява – със стила и строежа на романа, с героите, с подхода на извършителя към престъплението и на полицията – към разследването.

Много биха се запитали кои са вдъхновителите ѝ – писателите, от които взима пример в стремежа си към неповторимост. Самата Фийлдс дава отговора на този въпрос в едно от интервютата си: „Авторът, който ме вдъхновява най-много – мен, както и още много хора, – е Стивън Кинг. И дори не говоря за съспенса и ужаса, за способността му да задържи читателите омагьосани да отгръщат страница след страница в малките часове на нощта или за изключителните му сюжетни линии. Работата е там, че Кинг пише за обикновени хора, които са въвлечени в ситуации тотално извън контрола им, а и вероятно е най-проницателният съвременен писател що се отнася до човешките емоции. Говоря за малките детайли, които вдъхват истински живот на героите му. Той действително е впечатляващ наблюдател на човешката раса“.

В „Съвършени останки“ Фийлдс демонстрира същия похват при развиването на героите – суров, аргументиран, реалистичен. И най-вече такъв, който представя всички гледни точки, колкото и всяващи ужас да са те. Може би точно тази реалистичност печели на авторката любовта на читателите по цял свят – аудиовариантът на петата книга от „съвършената“ поредица Perfect Crime сваля самата Мишел Обама от първото място в Audible.

В момента издателство Benitorial работи по втората книга за инспектор Люк Каланак, Perfect Prey, която се очаква на българския пазар в началото на следващата година.

Хелън Фийлдс учи право в Университета на Източна Англия, а след това и в Училището по право към Съюза на адвокатските колегии в Лондон. След завършването на стажа си влиза в състава на адвокатски кантори към колегията „Мидъл Темпъл“, където практикува наказателно и семейно право в продължение на тринайсет години. След раждането на второто ѝ дете Хелън напуска Колегията. Заедно със съпруга си Дейвид управлява филмова продуцентска компания в качеството на сценарист и продуцент. Действието на „Съвършени останки“ се развива в Шотландия, където Хелън чувства най-силно единението си със света. Понастоящем тя и съпругът ѝ живеят в Хемпшър заедно с трите си деца и двете си кучета. Хелън обича Twitter, но го намира за абсолютно пристрастяващ. Можете да я намерите на @Helen_Fields.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти