Време за четене: „Смърт в сенките“

книга
Снимка: Издателство Еднорог

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид постига един от първите си големи успех със Смърт в сенките“. Разтърсващият трилър, разказващ за неуловим сериен убиец и определян като британския отговор на „Мълчанието на агнетата“, е вдъхновен от жестокото убийство на Рейчъл Никъл, потресло цяла Великобритания през 1992 г.

Криминалистиката няма такъв случай в аналите си – сериен убиец е избрал за своя плячка писателите на криминални романи. Полицията и профайлърите са безсилни – тези престъпления разрушават стандартните представи за мотивите и начина на действие на серийните убийци. Нещо повече – писателите загиват по начин, който копира дословно смъртта на жертвите в собствените им романи. А за една жена разкриването на самоличността на убиеца е въпрос на живот и смърт.

Доктор Фиона Камерън е специалист по психологическо профилиране. Полицията често се обръща за помощ към нея, защото изготвя статистически модели, базирани на поведението на серийните убийци. И докато Фиона работи по различни реални разследвания, нейният любим Кит Мартин се занимава със създаването на изцяло измислени такива. Той е известен автор на криминални романи. Възможно ли е Кит да е една от жертвите в списъка на развилнелия се убиец?

Трима писатели вече са произнесли собствените си присъди и сами са описали жестоката си смърт. Времето безмилостно тече и Фиона трябва да загърби демоните от своето минало и да действа. Тя навлиза в света на сенките, за да свали маската на един фантом и да се изправи срещу него в последна схватка сред мрачната пустош на шотландските планини.

Вал Макдърмид майсторски създава атмосфера на нарастваща заплаха, вплитайки в сюжета други случаи, по които работи Фиона, откъси от романите на набелязаните от убиеца писатели, както и пасажи от неговия кървав дневник. „Макдърмид е прекалено добра писателка, за да работи само на едно ниво. „Смърт в сенките“ изследва криминалната литература и отговорността, която творецът носи за своето произведение“. Това е мнението на „Таймс“. 

книга
Снимка: Издателство Еднорог

„Романите на Вал Макдърмид рушат стандартите на жанра. Безукорен сюжет и осезаема атмосфера – надали някой може да надмине „Смърт в сенките”.

Сънди Експрес 

Тя е истински майстор на наелектризиращите психологически трилъри. Никой друг не може да измисля и разказва истории като нея.“

Експрес 

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри в света. Изключително популярна е не само на стария континент, но и в САЩ, където книгите ѝ са публикувани в многомилионни тиражи. 

Лауреат е на множество награди, като престижното отличие „Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи - негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендъл и Джон льо Каре. 

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. През 2009 г. е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния „Диамантен кинжал на Картие”.

Българските читатели са запознати с книгите от поредицата за главен инспектор Карол Джордан и криминалния психолог Тони Хил, а също и с поредицата за инспектор Карен Пири, чиито последни разследвания са описани в един от бестселърите на 2021 – „Натюрморт“. След успеха на сериала „Струна в кръвта“ за случаите на Карол и Тони, вече започнаха снимките на сериала „Карен Пири“, базиран на първия случай на инспектор Пири. Предстои да бъде заснет филм и по романа „Смърт в сенките“, който вече е на пазара у нас от издателство „Еднорог“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти