Време за четене: романът „Списъкът на Шиндлер“ с ново издание у нас 77 години след освобождението на Аушвиц

книга Списъкът на Шиндлер
Снимка: Издателство Кръг/iStock

Висок, елегантен и със свастика на ревера, Оскар Шиндлер пристига в Краков в началото на Втората световна война. Целта му е ясна – да натрупа богатство в този завладян град, използвайки чара и връзките си като агент на Абвера, а също приятелствата, създадени на по чашка.

Хедонист по природа е и комендантът Амон Гьот. На пръв поглед двамата имат много общи черти, но лудостта на войната ще ги обърне в противоположни посоки. Гьот ще се изкриви докрай като нацистки палач, докато Оскар ще превърне фабриката си в ноев ковчег за хиляди евреи и ще се посвети на опазването им.

Романът на Томас Кинийли „Списъкът на Шиндлер“ е като мозайка: историята е за Холокоста, но и за човешката природа, в която авантюристът и хуманистът, ангелът и дяволът са във вечна борба. А смисълът от нея е заключен в стих от Талмуда: „Онзи, който спаси и един живот, спасява целия свят“.

Томас Кинийли (1935) е австралийски писател, драматург и сценарист. Автор е на редица бестселъри в жанра на документалистиката, историческия и съвременния роман. „Списъкът на Шиндлер“ (1982) е най-популярната му творба, която през 1993-та Стивън Спилбърг екранизира. Книгата е отличена с „Букър“, а филмът – със седем награди „Оскар“.

„Забележителна история за силата да спасяваш човешки животи, когато всяка жилка от цивилизацията е посветена на тяхното унищожаване.“ - „Ню Йорк Таймс“

книга Списъкът на Шиндлер
Снимка: Издателство Кръг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти