Време за четене: романът „Олив Китридж“, спечелил „Пулицър“ и екранизиран от HBO, вече и на български

Олив Китридж
Снимка: Издателство Кръг/HBO

Плътна, проницателна и задълбочена картина на човешката психика разкрива романът, носител на „Пулицър“ – „Олив Китридж“. В него американската писателка Елизабет Страут създава сложен и многопластов портрет на човешките взаимоотношения в тринайсет разказа, между които свързващото звено е героинята Олив Китридж. Около нея се завъртат съдбите на останалите персонажи, а образът ѝ оставя ярък отпечатък в сърцето на всеки от тях.

Книгата вече е на пазара у нас с логото на издателство „Кръг“. Преводът е на Анелия Данилова, която вече е претворявала словото на Страут на български, а изящната корица на Мила Янева-Табакова успешно отразява изтънчения стил на авторката.

Олив Китридж – понякога строга, понякога сприхава и безпардонна – е пенсионирана учителка по математика, която предизвиква страхопочитание у жителите на малкото крейбражно градче Кросби. Но зад едрата осанка на сурова и груба жена се крие ненатрапчивата чувствителност на човек, опознал тъмните сенки на болката. Отвъд грубия си маниер Олив е готова винаги да се притече на помощ, макар и с неконвенционалните си прийоми. Докато съгражданите ѝ се борят със своите проблеми, тя често се оказва въвлечена в тях и с безпощадната си честност не се страхува да назовава нещата с истинските им имена.

В „Олив Китридж“ Елизабет Страут засяга теми за същността на човешката душа: нейните конфликти, трагедиите, радостите и издръжливостта, така необходима, за да се продължи наред. С финия си и премерен стил носителката на литературни отличия прави задълбочена картина на живота, чието разбиране често е твърде болезнен процес. Сред предимствата на романа, изтъквани от читатели и критици по цял свят, са похватите на Страут, които се променят и развиват с всеки следващ сегмент от историята.

През 2009 година Елизабет Страут печели „Пулицър“ за незабравимия роман „Олив Китридж“, а през 2014-а HBO продуцира минисериал от четири части, заснет по книгата. В сложния образ на Олив се превъплъщава носителката на три „Оскар“-а за главна женска роля Франсис Макдорманд; в продукцията участват още Ричард Дженкинс и Бил Мъри. Сериалът печели осем награди „Еми“.

Олив Китридж
Снимка: Getty

„Любители на прозата, обърнете внимание това име: Олив Китридж... никога няма да го забравите!“ -  „Ю Ес Ей Тудей“

Елизабет Страут (1956) е американска писателка, родена в Портланд, Мейн. Завършва английска литература и право, а интересите й в областта на герoнтологията ѝ носят сертификат. Авторка на седем книги, превърнали се в световни бестселъри, тя е удостоена с „Пулицър“ през 2009-а, а през 2000-та става финалистка за престижните награди „Пен“ и „Ориндж“. След „Олив Китридж“ читателите у нас могат да очакват още заглавия на български от литературното богатство на авторката.

Олив Китридж
Снимка: Издателство Кръг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти