Време за четене: романът на Тарантино „Имало едно време в Холивуд“ излиза на на български

Тарантино
Снимка: Издателство Кръг/iStock

Дългоочакваният литературен дебют на Куентин Тарантино – „Имало едно време в Холивуд“, излиза на български на 2 юни с логото на изд. „Кръг“. Изданието може да бъде намерена първо на 4-та шатра на Пролетния базар на книгата, който тази година ще се проведе пред НДК. Българският превод е дело на Борислав Стефанов, а оригиналната корица е адаптирана за родната публика от Наталия Чайкина.

Тарантино е майстор на екранния разказ, а двете му награди „Оскар“ за сценарии на филмови класики са доказателство за умението му да създава динамични сюжети, жив диалог и разпознаваеми герои. През 2009 г. той се заканва, че когато навърши 60 ще спре с филмите и ще се посвети на книгите. Почти на тази възраст неповторимият и безпощаден в стила си режисьор прави първа стъпка в тази посока с „Имало едно време в Холивуд“.

Романът е пиршество за киноманите. В книгата си знаменитият сценарист, а вече и писател, обогатява и разгръща сюжета си от едноименния филм, като отпраща героите си и читателите в неочаквани посоки.

В центъра на историята виждаме актьора Рик Долтън и неговия дубльор Клиф Бут (изиграни на екрана през 2019 г. от Леонардо ДиКаприо и Брад Пит). Долтън е застаряваща филмова звезда, известна с ролите си в уестърн филми, но славните му години са отминали. Той все още мечтае за роля, която да го върне под светлината на прожекторите, когато получава неочаквано предложение за снимки в Рим. Негов верен спътник е Клиф Бут – каскадьор и ветеран от войната, в чийто живот има (поне едно) убийство, което му се е разминало.

Брад, Лео и още звезди на горещата лятна премиера на „Имало едно време в Холивуд“

Тарантино използва героите в романа си, за да ни преведе през света на Холивуд от края на 60-те години като вълнуващо и противоречиво място без политкоректност, в което от всеки образ може да изскочи история.

Сред страниците на книгата надничат Роман Полански и Шарън Тейт, срещаме се със зловещия престъпник Чарлз Менсън и преминаваме през киноисторията на периода, разказана с повече от щипка фантазия. Романът може да изненада и онези, гледали „Имало едно време в… Холивуд“ повече от веднъж, защото развива сюжетни нишки, които заслужават повече внимание.

Във филмите си Тарантино винаги се стреми да бъде верен на епохата и героите си – отношение, което успешно пренася и върху страниците на първия си роман. Така той пълноценно обхваща динамиката на 1969-а – времето, в което „стария“ и „новия“ Холивуд се сблъскват.

Тарантино смесва умело факти и фикция, за да изгради галопиращ разказ, истинско обяснение в любов към 60-те години, което да подари на киноманите и на почитателите на добрите истории.

Романът ни позволява да надникнем и по-надълбоко в света на Тарантино, виждайки откъде той черпи най-силно вдъхновение, как структурира идеите си и как надскача сценария, за да го превърне в художествено повествование. „Имало едно време в Холивуд“ ни показва какъв разказвач е Тарантино, когато камерата не работи.

Мисли от ума на Куентин Тарантино

С тази книга „Кръг“ продължава да разширява колекцията си от издания, свързващи литературата и киното. До момента издателството е срещнало читателите със „Списъкът на Шиндлер“ от Томас Кинийли, „Мечтатели“ от Гилбърт Адеър, „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис, „Крамър срещу Крамър“ от Ейвъри Корман и „Марли и аз“ от Джон Гроган.

Куентин Джером Тарантино (р. 1963 г.) е американски сценарист, режисьор, продуцент и актьор, носител на редица големи филмови награди, сред които „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий – за „Криминале“ (1994 г.) и „Джанго без окови“ (2012 г.), БАФТА и „Златен глобус“. „Имало едно време в Холивуд“ е първият му роман, а едноименният филм от 2019 г. донесе на актьора Брад Пит „Оскар“ за ролята на Клиф Бут.

Тарантино
Снимка: Издателство Кръг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти