Време за четене: разходете се из живописните съкровища на България с „52 екопътеки за всеки”

книга Ciela
Снимка: Istock

Това лято Ели Иванова – пътешественик и създател на блога „Друми в думи“ – ще бъде вашият гид в пътешествията из България! Първата й книга „52 екопътеки за всеки” (ИК „Сиела”) излиза в луксозно цветно издание с множество фотографии и разнообразни идеи за разходка сред природата за всеки уикенд от годината!

52 живописни маршрута край повече от 100 интересни забележителности в 11 планински региона и най-голямата равнина у нас – Дунавската, са публикувани на страниците на най-новия пътеводител за България: „52 екопътеки за всеки” от създателката на платформата „Друми в думи“ Ели Иванова.

книга Ciela
Снимка: Ciela

Авторката ни подканва да зарежем застоялия начин на живот и да се отдадем на активна почивка сред живописната природа по нашите земи. Следвайки маршрутите в „52 екопътеки за всеки“ ще се натъкнем на спиращи дъха природни забележителности и на малко известни свидетелства за вековната ни история. Ще видим водопади, езера, пещери, останки от древни светилища, долмени, каньони и скални образувания, а също и църкви, манастири, крепости...

Сред дестинациите, които Ели Иванова е подбрала в книгата, срещаме както по-популярни маршрути като Вазовата екопътека до водопад Скакля в Искърското дефиле и Дяволската екопътека в Родопите, така и по-малко известни като Древен тракийски град на мъртвите в местност Пропада близо до Малко Търново и пътеката до крепост Калето до село Кошница в Родопите.

книга Ciela
Снимка: Ciela

Всяка от екопътеките е с различна дължина и степен на трудност – от такива с леки и кратки маршрути до по-дълги, изискващи по-добра подготовка и повече време за изминаване. Затова „52 екопътеки за всеки“ е подходящ пътеводител както за по-авантюристично настроените, които обичат да посещават нови места и водят по-активен начин на живот, така и за тези, които не са свикнали да са на път постоянно, но проявяват интерес към разходките из природата.

За повече улеснение на читателя, в книгата си Иванова класифицира пътеките според тяхната трудност, както и според състоянието, в което се намират съоръженията по тях. Някои са добре запазени и поддържани, а по други, например, маркировката е трудна за проследяване.

книга Ciela
Снимка: Ciela

Цветните фотографии в „52 екопътеки за всеки” са дело на Ели Иванова и Иван Иванов, а снимката на корицата е с фотограф Евгени Димитров. Графичната концепция и дизайн на книгата са на художника Дамян Дамянов.

*

Нашите сетива са клавишите, по които удря заобикалящата ни природа.“

Дени Дидро

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти