Време за четене: „Първа кръв“ на Амели Нотомб за яростното желание да оцелееш

книга Амели Нотомб
Снимка: Издателство Colibri/iStock

По българските книжарници вече можем да намерим „Първа кръв“, навярно най-личният и вълнуващ роман на Амели Нотомб, удостоен с награда „Рьонодо“ 2021 и Европейската награда „Стрега“ 2022. Романът  връща читателя към един реален исторически факт и е различен от всичко, написано досега от белгийската писателка.

„Първа кръв“ е трийсетият роман на Амели Нотомб и двайсет и първият, издаден от „Колибри“. През 2020 г. Ковид-19 отнема бащата на Амели Патрик Нотомб, с когото тя не успява да се сбогува. Прави го по-късно с романа „Първа кръв“, изразявайки своята дълбока почит към своя родител и превръщайки трагичното събитие в силно литературно произведение.

Под формата на разказ на самия Патрик Нотомб дъщерята разказва живота му от дете до първия му дипломатически пост и свързаните с него събития. Разказва и за рода му, без нищо да му спестява – надменния дядо, отсъстващата майка, жаждата и глада, ледената зима в Ардените…. Прави го с любов и хумор, с уважение и ирония, с всичко онова, което характеризира тази неизчерпаемо изобретателна и жизнена писателка. В края на книгата, когато Патрик, който припада при вида на кръв, се оказва хладнокръвен свидетел на кървава баня, Амели заключава с думи, които биха могли да са мото на книгата: „Никога не трябва да се подценява яростното желание да оцелееш“.

Истинската смелост на Амели Нотомб е в разнищването на собственото ѝ минало, в непосредствения разказ в първо лице, единствено число, който приковава вниманието на читателите и ѝ позволява да стигне до най-дълбоките пластове на човешкото его.

Със своята неизтощима фантазия и ексцентричен стил Нотомб е абонирана за успеха още от 1992 г., когато излиза дебютният ѝ роман „Хигиена на убиеца“. През 1999 г. получава Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“, екранизиран под режисурата на Ален Корно. „Речи против Катилина” от 1995 г. печели награда „Жан Жионо”, награда на телевизионния канал „Пари Прьомиер”, награда на Френско-европейските литературни асоциации и награда „Ролан дьо Жювнел”. Романът „Жажда“ ѝ донесе заслужена номинация за „Гонкур“ и първо място в класациите за бестселъри на Франция.

книга Амели Нотомб
Снимка: Издателство Colibri

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти