Време за четене: политаме с „Нулева гравитация“, новият сборник с разкази на Уди Алън

книга Издателство Кръг
Снимка: PR архив Издателство Кръг

В същия месец, когато Уди Алън навърши 87, на български с логото на Издателство „Кръг“ излезе новият сборник с разкази на знаменития сценарист, режисьор и актьор.

След десетилетие почивка от художествената литература американският комик отново ни разсмива само както той умее с „Нулева гравитация“. Книгата, издадена през лятото на 2022 година, съдържа истории, сравними по хумор и оригиналност само с „Ако импресионистите бяха зъболекари“ и други бисери от Алън, споделят от издателство „Кръг“.

Част от текстовете в „Нулева гравитация“ са публикувани в списание „Ню Йоркър“, други са написани специално за този том, но всички се появяват на български за първи път. В книгата ще прочетем налудничавите „В името на добрия тон“, „Парк авеню, висок етаж – продавам или се мятам“, „Лека пластична корекция никога не вреди“, „Парите могат да ти купят щастие – ама друг път“, „Когато орнаментът на предния ти капак е Ницше“ и други.

За десерт авторът ни е оставил кратката история от шейсетина страници „Да отраснеш в Манхатън“, която е типична за творчеството му със смесицата си от романтичен копнеж и стъписване пред поредното противоречие в „свят, специално създаден така, че той никога да не може да го проумее“.

„Нулева гравитация“ събира най-доброто от Уди Алън през последните 15 години и за пореден път доказва, че нищо не може да се мери със стила му. Чрез своите необичайни сюжети комикът създава цели вселени, в които единственото сигурно е, че разказите му са дори по-добри от кино!

Цитати от Уди Алън

Това е петият сборник с разкази в библиографията на Уди Алън след „Квит сме“, „Без перушина“, „Странични ефекти“ и „Пълна анархия“. Предишната книга, излязла изпод перото на писателя, бе автобиографията му „Само да вметна“, излязла у нас през 2021 г. - отново благодарение на Издателство „Кръг“.

книга Издателство Кръг
Снимка: Издателство Кръг

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти