Време за четене: „По-добър човек“

книга заглавна снимка
Снимка: Издателство СофтПрес/iStock

Петнайсетият роман от поредицата за инспектор Гамаш на Луиз Пени е тук! „По-добър човек“ е история за направени избори и изкупени грехове, за бурите в живота, които повалят съграденото, но и отварят място за ново начало.

След поредицата от решения, които компрометираха Арман Гамаш и предизвикаха обвинения, че е злоупотребил с позицията си на главен комисар, той е изпратен там, където започна всичко – в отдел „Убийства“ на полицията в Квебек. В очите на враговете му понижението е равносилно на унижение, но Гамаш приема ситуацията спокойно. За него това е възможност да изкупи греховете си и да се върне към професията, която е приел за свое призвание – да помага на хората и да защитава човечността.

Затова, когато му възлагат да провери случай на изчезнала бременна жена, той не се поколебава и приема. Водени от отчаяните молби на един баща и слуховете за прояви на жестокост зад затворените врати, Гамаш и полицай Лизет Клутие се впускат в търсене на отговори. Но това, което намират, е безжизнено тяло, отнесло със себе си истината. А инспектор Гамаш знае, че именно тя е ключът към възмездието и към опрощението.

Междувременно животът на жителите на Трите бора е застрашен от стихия, с която Гамаш не е сигурен, че ще успее да се пребори. Наводненията в провинцията алармират за опасност от скъсване на язовирни стени. Затворени са мостове и пътища, а всяка секунда колебание и липса на действие може да доведе до катастрофални последствия.

Казват, че след бурята винаги изгрява слънце. Може би за Арман Гамаш е настъпил моментът най-после да се отърси от сянката на мрака, толкова дълго държала го в плен?

„По-добър човек“ – петнайсетият роман на Луиз Пени за инспектор Гамаш, й носи поредна номинация за престижната литературна награда „Агата Кристи“. В него авторката за пореден път доказва, че книгите ѝ са много повече от криминални истории. В тях разкриването на престъпления не се изчерпва със събиране и анализ на фактите. Те са свят, в който на първо място идва човечността и идеята да служиш на хората. Самата Луиз Пени споделя, че писането на „По-добър човек“ е било истинско удоволствие, тъй като ѝ е дало възможност да се завърне там, където читателят за пръв път среща Гамаш – в отдел „Убийства“ на полицията в Квебек. Разликата е, че изминалото време е променило инспектора – така, както променя всеки от нас. Въпросът е в каква посоката е промяната. Дали днес Гамаш е озлобен? Дали е прероден? Дали е по-добър човек?

книга
Снимка: Издателство СофтПрес

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти