Време за четене: „Октомври, Октомври“ е литературен шедьовър за кръговрата на живота през погледа на едно дете

детска книга Октомври Октомври
Снимка: Издателство Дъбови листа/iStock

Какво е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете „Октомври, Октомври“? В новия роман от издателство „Дъбови листа“ така се казва едно момиченце, което живее в гората, а баща ѝ се обръща към нея с името, като винаги го повтаря два пъти. Сякаш така иска да ѝ покаже колко е специална.

В „Октомври, Октомври“, който излезе от печат през април, а преди това покори милиони читатели по цял свят, английската писателка Катя Бейлън преплита няколко сюжетни линии. Художник на книгата е популярната илюстраторка Анджела Хардинг. Българското издание е в превод от английски на Габриела Кожухарова, а редактор на романа е Бела Чолакова.

детска книга Октомври Октомври
Снимка: Издателство Дъбови листа

„Октомври, Октомври“ е увлекателна и смислена история, която пресъздава хармоничното единство между дивата природа и живота в града - два коренно различни свята, които не се противопоставят един на друг. Докато съчинява чудновати истории и събира в малко ковчеже ценни съкровища в гората, момиченцето спасява едно изоставено бебе сова, като това я учи на състрадание и съпричастност.

Романът е носител на най-престижната международна награда за детска и юношеска литература „Карнеги“ (2022). Поетичен и литературен шедьовър, книгата показва на децата как да разперят крилете си, а на родителите – как да подкрепят този свободен полет на въображението.

Историята поставя общочовешки въпроси, свързани с изборите, които правим, чувството за вина, преодоляването на срама от отхвърляне при децата, справянето с емоциите на ярост, гняв, тъга, разочарование и самота.

Писателката създава великолепни описания, чрез които вплита в сюжета едни от най-важните човешки добродетели - свободолюбие, любопитство, състрадание, уважение към духа на миналото и настоящето, търпение и благодарност. Историята има още по-дълбок смисъл, защото разказва за кръговрата на живота, но през погледа на 11-годишното момиченце Октомври.

„Когато видях за първи път чуждоезиковото издание на романа на Катя Бейлън, още тогава знаех, че искам тази невероятна книга да стигне до децата в България, които са на възраст между 9 и 14 години. Вярвам, че добродетелите, разказани по увлекателен и затрогващ начин, ще развълнуват детската душа, като ще отворят ново пространство за разсмисъл в родителите“, споделя Нуша Роянова - издател, писател и художник.

Действието в романа ще ви пренесе във вълшебния свят на дивите животни и растения, където Октомври вижда всичко различно, а после неусетно майка ѝ, която я напуска, когато още е малка, се връща неочаквано, за да открадне тези моменти на свобода. Но дали това е така, както изглежда, когато момиченцето попада в големия град?

„Ние живеем в гората и сме диви.“ Така малкото дете описва в едно изречение възприятията, които има. Октомври обича толкова силно дивата природа и приключенията в гората, като не допуска, че може да открие и друг живот – покрай брега на река Темза. Живот, пълен с мечти и нови приятелства.

„Децата могат да бъдат диви и свободни навсякъде - независимо дали са в гората или в града, като така опознават най-доброто от двата свята. Този роман е толкова възхитителен, че няма как да бъде забравен, защото той живее във времето на децата, които порастват с истории на уважение и любов към живата и неживата природа. Истории, които преди това са чули от някой възрастен. И тогава си спомнят отново за красотата на небето, слънцето, дърветата, цветята, животните“, допълват от издателство „Дъбови листа“.

Детският роман се отличава с неподражаем стил на писане и дълбок смисъл на посланията, които се простират отвъд последната страница на историята. Тя по скоро е повод за продължение, а не завършек. Децата сами ще разберат това, когато прочетат книгата, защото Катя Бейлън оставя финала на детската фантазия, като ги кара да мечтаят за нови светове.

В края на тази житейска история, разказана през мислите на малкото момиченце Октомври, писателката подсказва на родителите как могат да удължат приключението на децата с книгата, като им помогнат да развият своите преживявания в нещо повече, което пробужда детското любопитство.

Катя Бейлън завършва английска филология, а след това работи в много училища за деца със специални потребности. В момента е съуправител на благотворителната организация „Мейнспринг Артс“, която организира творчески семинари за невронетипични хора. Когато не пише книги или не планира проекти, се рови в сайтове за спасяване на бездомни кучета, пече сладкиши и се опитва да не умори всичките си стайни растения. Живее в Лондон заедно с партньора си и с безумно мързеливото си куче Рафи.

детска книга Октомври Октомври
Снимка: Издателство Дъбови листа

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти