Време за четене: ново луксозно издание на „Стъкленият похлупак“ и най-добрата лирика на Силвия Плат

книга
Снимка: Издателство Ciela

През 2022 година се навършват 90 години от рождението на емблематичната американска поетеса и писателка Силвия Плат. Нейното творчество успява да разчупи патриархалните ценности на XX век и да промени представата за поезия и литература като цяло, а за съвременната поп култура нейното име е придобило статут на мит, икона, емблема.

Като знак на дълбока почит към Силвия Плат  издателство „Сиела” преиздава в луксозно издание с твърди корици единствения ѝ роман „Стъкленият похлупак“ в превод на Людмила Колечкова и избрана лирика в превод на Владимир Трендафилов. Изданието е придружено и от задълбочения предговор на Кристин Димитрова, която повдига завесата към онази „изповедна поезия“, която всичко написано от Плат представлява.

Няколко житейски събития в биографията на американската поетеса белязват живота ѝ – драматичен брак с по-възрастния поет Тед Хюз, депресия, самоубийство. Те сякаш изместват вниманието от нейния огромен принос за оформянето на съвременния литературен пейзаж. И макар приживе Силвия Плат да издава само две книги –  „Колосът и други стихотворения“ (1960) и романа „Стъкленият похлупак“ (1963), а стихосбирката, която оставя подготвена, но непубликувана след себе си – „Ариел“ (1965), вижда бял свят две години след смъртта ѝ, те задават коренно нов тон в литературата и отразяват ограничението на поколението, тревогите, безметежността на отчаянието – „зверското сърце на звяр като теб...”. И в „Стъкленият похлупак“  Естер е революционен общ образ, който се превръща в истински „спасител в ръжта“ за милиони читатели по света.

1953 г., Ню Йорк

Естер Грийнуд е напът да сбъдне американската мечта на милиони момичета и жени. Във време, когато жените са предимно домакини, Естер завършва колеж с блестяща диплома и започва стаж в престижно списание. Очаква я най-бляскавият живот, който Голямата ябълка може да предложи – партита с поети и писатели, модни дефилета и фотосесии, галерии, ресторанти… целият свят е в краката ѝ и очаква да го завладее.

Но докато очакванията и изискванията към нея растат всеки ден, мечтата започва да се пропуква. Щастието някак все ѝ се изплъзва, а през пукнатините се промъкват депресия, отчаяние и вина.

В епохата, в която стимулантите се предписват като витамини, а депресията се лекува с електрошок, младата жена надава безмълвен вик за помощ, който отеква в душите на читателите.

Изящно огледало на своето поколение и предсмъртен дневник на една епоха, „Стъкленият похлупак“  продължава да звучи все така актуално – безсмъртен разказ, който разклонява живота в смоки­новото дърво на всички мечти, емоции и желания, на които е способно човешкото сърце.

книга
Снимка: Издателство Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти