Време за четене: най-популярната мафиотска сага „Кръстникът” се завръща

Кръстникът
Снимка: Ciela

През 1969 г. една книга завинаги променя изкуството. Емблематичният роман „Кръстникът” от американския писател c италиански произход Марио Пузо бележи началото на нова ера в популярната култура и се превръща в една от най-четените следвоенни американски книги, продадена в над 21 млн. тираж в цял свят.

51 години по-късно историята на Вито Корлеоне оживява в достойно луксозно издание с твърди корици (изд. „Сиела”, превод: Елена Юрукова) и с художественото оформление на Дамян Дамянов. Чрез историята на „Кръстникът” автентично се разгръща завладяващ разказ за пътя на едно момче от бедно сицилианско селце до върховете на сенчестия бизнес в самото сърце на Америка.

В света, който Пузо съумява да изгради, злото никога не е било по-привлекателно. От смазания с кръв механизъм на организираната престъпност, през грехопадението и покварата на властимащите до войната с безскрупулни врагове и политически машинации – в тези 552 страници властва друга митология със собствени правила. Митология, която напуска границите на художествената измислица и която и до днес диктува правилата на съвременното литературно и филмово изкуство.

„Кръстникът” е притча, вдъхновена от реалността, която се превръща в непреходен символ на сблъсъка между покварата и честта, смирението и властолюбието, грехопадението и изкуплението.

Марио Пузо  е роден през 1920 г. в семейство емигранти от Сицилия, живеещи в Ню Йорк. По време на Втората световна война служи в Азия и Германия. Най-популярният му роман „Кръстникът” е екранизиран в трилогия, режисирана от Франсис Форд Копола. Трите филма получават общо 9 награди „Оскар” и още 20 номинации.

Кръстникът
Снимка: Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти