Време за четене: Мъртвец разследва убийството си в книгата, наградена с „Букър“ през 2022 г.

книга Лабиринт
Снимка: Издателство Лабиринт/iStock

На български език с логото на издателство „Лабиринт“ вече можем да открием книгата, спечелила награда „Букър“ през 2022 г.

„Седемте луни на Мали Алмейда“ от писателя Шехан Карунатилака ни отвежда в Коломбо, столицата на Шри Ланка, през 1990 година. Мали Алмейда – военен фотограф и журналист, закоравял комарджия, прикрит гей и атеист, се събужда мъртъв и вижда, че се е озовал в нещо като небесна канцелария. Решава сам да разследва убийството си и да открие кой го е предал.

Но в страна, разкъсвана от кръвопролитна гражданска война, където споровете се уреждат и сметките се разчистват с батальони на смъртта, с бомбаджии камикадзета и наемници главорези, списъкът на заподозрените е отчайващо дълъг. В задгробния живот, където гъмжи от призраци и духове, Мали разполага със съвсем малко време, само с девет луни, или девет дни, за да намери начин да се свърже с жената и мъжа, единствените, които обича и на които може да разчита, и да ги насочи към снимките, които е скрил на тайно място и които ще изобличат убийците му и ще разтърсят Шри Ланка.

С хапливото си остроумие и мрачна образност Шехан Карунатилака, носител на „Букър“ за 2022 година и най-яркият представител на новата литература на Шри Ланка, се доближава до Николай Гогол с неговите „Мъртви души“ и до „Майстора и Маргарита“ на Булгаков, а също до магическия реализъм на Салман Рушди и Габриел Гарсия Маркес.

Шехан Карунатилака е роден през 1975 г. в Гале, Шри Ланка. Израства в Коломбо, следва в Нова Зеландия, живее в Лондон, Амстердам и Сингапур. Пише рекламни текстове, текстове за рок парчета, пътеписи, сътрудничи на „Нашънъл Джеографик“ и „Ролинг Стоун“. Прави големия си пробив в литературата през 2011 г., когато романът му „Точен удар“ е удостоен с Наградата на Британската общност. През 2022 г. печели „Букър“ със „Седемте луни на Мали Алмейда“.

книга Лабиринт
Снимка: Издателство Лабиринт

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти