Време за четене: „Мистичните Родопи“ разказва с думи и кадри за магията на планината

книга Ciela
Снимка: Ciela

Редица туристи, пътешественици, фотографи и откриватели попадат под омайващото влияние на Родопите – родната планина, която сякаш никога не може да бъде напълно опозната.

По нейните неутъпкани пътеки повежда и „Мистичните Родопи“ от пътешественика Иво Георгиев – богато илюстриран с цветни фотографии пътепис, който „разголва“ душата на това божествено кътче.

книга Ciela
Снимка: Ciela

От Шан кая през неразгаданите скали край Дъждовница, до тайнствения саркофаг край Душка – в тази книга няма да откриете само напътствия как да достигнете едно или друго място, но и най-съкровените ѝ извивки и усойни долини.

Пътуването на Иво Георгиев е бавно, понякога дори летаргично, наситено с картини, истински хора, върхове, спомени и мечти. Неговата красота се крие не в изреждането на факти, които могат да бъдат открити във всеки един пътеводител, а в преживяването на всяка гледка,  по детски възторженото клатушкане по моста на думите, с които авторът разказва за своите приключения.

Със своите 150 цветни фотографии изданието успява да улови пайзажи, заклинания, свещенодействия, езически ритуали, останали и до днес.

„Мистичните Родопи“ е книга-родопис. Пътешествие, което пресъздава магията на планината, подслонила вярвания и култури, които са се наслагвали, диплели, преплитали една в друга.

книга Ciela
Снимка: Ciela

Иво Георгиев е автор на две стихосбирки и на албума с авторски песни – „ГрАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК”, с който става лауреат на националната среща „Поетични струни” в Харманли.

Автор е и на сборниците с разкази „Исус ми прати SMS” и „Дневникът на кралския гъделичкар”, както и романа  „Уроборос”.

През 2017 г. неговият разказ „Arda longa, vita brevis” е включен в представителната антология на българския разказ на арабски - „В началото беше епилогът“, със съставител поетът и преводач Хайри Хамдан.

От няколко години поддържа личен блог iv0georgiev.blogspot.com със свои статии, снимки, отзиви за книги, пътеписи от Родопите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти