Време за четене: „Любовта на великите мъже“

Време за четене: „Любовта на великите мъже“
Снимка: Thinkstock

В унисон с романтичното февруарско настроение нека ви представим осъвремененото издание на антологията с любовни истории „Любовта на великите мъже“.

Учебниците по история ги описват като велики поети и писатели, художници и музиканти, учени и мислители, изобретатели и изследователи, държавници и генерали, ала дали мъжете, променили света, са били също толкова велики любовници?

Воден от изгарящо любопитство, руският журналист Михаил Дубински прекосява повече от две хилядолетия на любовни трепети, за да достигне до най-съкровените сърдечни кътчета на легендарни личности като Гьоте, Шилер, Наполеон, Микеланджело, Шекспир, Моцарт и много, много други...

„Любовта на великите мъже“ ни запознава с героините на техните интимни триумфи и разочарования, оставили траен отпечатък в живота и делата им.

Вечният любовчия Гьоте нарича жените „венец на творението“ и споделя съдбата си с многобройни спътнички, но създава образа на прекрасната Гретхен във „Фауст“ именно с мисълта за отхвърлилата го първа любима, лудо влюбен в простоватата дъщеря на хлебар, Рафаело увековечава девойката в едно от значимите произведения на италианския Ренесанс – „Сикстинската мадона“, Дикенс копнее съпругата му да си размени мястото с очарователната ѝ, далеч по-изискана и талантлива сестра, а Шилер дотолкова е разкъсван в чуствата си към две сестри, че адресира до тях общо любовно писмо.

Изтъкани от непостижими копнежи, изпепеляващи страсти, ревност, надежда, упование, безсмъртните любовни истории на великите мъже са красноречиво доказателство, че за последните 2000 години любовта съвсем не е изменила облика си и продължава да бъде онзи неведом механизъм, „що движи Слънцето и другите звезди“.

За книгата
Книгата на журналиста Михаил Дубински „Любовта на великите мъже“ излиза през 1900 г. в илюстрованото приложение към руския вестник „Чуждестранна литература“.

Заради богатото си и малко известно съдържание книгата моментално изчезва от рафтовете на книжарниците и се превръща в библиографска рядкост.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти