Време за четене: „Криминален клуб „Четвъртък“

книга
Снимка: Издателство СофтПрес

Най-успешният криминален дебют в историята с над 1 милион продадени книги в рамките на година, можем да намерим на български от издателство „СофтПрес“. Романът „Криминален клуб  „Четвъртък“ носи на Ричард Озмън титлата „Автор на годината“ на Британските литературни награди и е заглавието, което и читатели, и критици споменават с любов и с усмивка!

Добре дошли в Купър Чейс – луксозен комплекс за възрастни хора, в който животът тече на бавни обороти и никога нищо съществено не се случва. Сред неговите жители са Елизабет – възрастна дама, за която се предполага, че е работила като таен агент; Ибрахим – бивш психиатър, наслушал се на всякакви истории по време на своята практика; Рон – известен профсъюзен лидер, усвоил навика да се съмнява във всяка дума; и Джойс – пенсионирана медицинска сестра с 40-годишен опит. Останалите обитатели на комплекса разнообразяват дните си, като ходят на пилатес или посещават кръжоци по плетене, но тези четирима души имат съвсем различна дефиниция за развлечение и заедно формират затворения криминален клуб „Четвъртък“.

Основан от бившата полицайка Пени, която днес се лекува в хосписа в Купър Чейс, криминалният клуб се занимава любителски със стари случаи на извършени убийства, останали неразрешени от полицията. Заедно четиримата членове разплитат най-сложните загадки и откриват липсващите парченца от пъзела, които разследващите не са забелязали. Наградата – чувството на удовлетворение, че и на тази възраст все още са дяволски добри в нещо.

Когато обаче спокойният комплекс става сцена на местопрестъпление, членовете на криминален клуб „Четвъртък“ решават, че това е техният звезден миг – получават златната възможност да разследват на терен. Или по-скоро смятат да си я извоюват от полицията, като предлагат на млада полицайка да ѝ съдействат в разследването, ако тя им набавя информация. Дона Де Фрейтас гледа скептично на ефективността и познанията на чудатата четворка, но когато труповете стават не един, а два и в играта се намесват съмнителни имотни сделки, търгуване с наркотици и внимателно планирано отмъщение, Дона е готова да приеме всякаква помощ. А Елизабет, Ибрахим, Рон и Джойс са единствените, които могат да надхитрят убиеца!

„Бягство от реалността в най-чистия му вид“ - The Guardian

книга
Снимка: Издателство СофтПрес

Съвършената симбиоза от мистерия, напрежение, хумор и оригиналност превръщат „Криминален клуб „Четвъртък“ от Ричард Озмън в най-бързо продавания роман от 2012 г. насам след „Вакантен пост“ на Дж. К. Роулинг и му носят номинации за наградите Edgar и Anthony, които отличават най-добрите в криминалния жанр. Медиите определят романа като брилянтен дебют – Daily Express и Daily Mirror пишат, че това е една от най-добрите книги на годината, а Wall Street Journal го наричат „духовит, очарователен и изключително забавен“.

Остроумна, изненадваща, различна, историята забърква читателя в хитро конструиран сюжет със съмнителен свещеник, наркодилър, гангстер и старо гробище, с план да се превърне в луксозен жилищен комплекс, а на фона на тази необичайна амалгама изпъкват още по-ярко образите на четиримата ключови персонажи. Въпреки криминалния сюжет Ричард Озмън предлага на читателите сърдечна и много човешка история, която открива чара на старостта и напомня никога да не подценяваме възрастните, а да черпим мъдрост от техния опит. Защото ако има нещо, на което Елизабет, Ибрахим, Рон и Джойс могат да ни научат, то е, че възрастта е просто цифра!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти