Време за четене: Коя е била истинската Коко Шанел по време на Втората световна война

книга Сиела
Снимка: Издателство Ciela

Прелъстителната френска Ривиера, която приютява някои от най-бляскавите и скандални личности от световния елит в слънчевите си прегръдки през 30-те години на миналия век, се разгръща в цялото си обаяние в зашеметяващата историческа хроника „Ривиерата на Шанел: Живот, любов и борба за оцеляване на Лазурния бряг (1930 – 1944)“ от британската документалистка Ан де Кърси.

Книгата, която вече може да бъде открита и на български език в превод на Зорница Русева, проследява историята на завладяващия свят на Лазурния бряг – от неземния лукс до ужаса от надвисналата Втора световна война. 

книга Сиела
Снимка: Издателство Ciela

В центъра на всичко това е модната икона Коко Шанел, чието разкошно имение „Ла Пауза“ се превръща в притегателно място за световния елит. Родена в крайна бедност, тя се изкачва, стъпка по стъпка и мъж по мъж, до върха на успеха, на който се извисява сега. А в нейния образ са заключени блясъкът и противоречивостта на цяла една епоха. 

Опирайки се на многобройни изследвания, в „Ривиерата на Шанел“ Ан де Кърси описва обаятелното притегляне на Лазурния бряг – тази омайваща, обляна в слънце крайбрежна ивица, прочута с разюзданите си развлечения, която става вдъхновение за литературни шедьоври като „Нежна е нощта“ на Фицджералд и убежище за ярки личности като херцога и херцогинята на Уиндзор, Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ерих Мария Ремарк и много други.

В книгата си британската писателка не пропуска и тъмните тайни, предателствата, скандалите, хазарта и наркотиците, които са умело прикрити под бляскавия воал на лудите партита, луксозните яхти и огромните имения.

Но този изключително съблазнителен свят е твърде близо до разрухата. Макар и френската Ривиера да отнася обитателите си далеч от вълненията, които тресат останалата част от Европа, сянката на войната безмилостно застига и нейните слънчеви брегове. 

В смразяващи детайли „Ривиерата на Шанел“ описва как за броени месеци Франция се предава на германците и шумните купони и нощите в казината отстъпват място на ужасите на Холокоста, концлагерите и разселването на хиляди семейства по време на Втората световна война. 

А погледнат през призмата на войната, образът на Коко Шанел също става далеч по-многопластов и оспорван. Освен невероятните ѝ постижения и начина, по който променя модния свят и популярната култура, Ан де Кърси обръща внимание и на антисемитските ѝ възгледи, на сътрудничеството ѝ с нацисткия режим и едновременно с това – със Съпротивата.

Силна и въздействаща, впечатляваща в дълбочината си и вещия си усет към детайла, „Ривиерата на Шанел“ е много повече от история за клюките от живота на богатите и известните по време на златната ера на брега на Франция през XX век.

С възхитителен размах и задълбочени проучвания Ан де Кърси изгражда сложен и ярък очерк на една турбулентна епоха, след която светът никога не е същият.

книга Сиела
Снимка: Издателство Ciela

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти