Време за четене: „Когато великани стъпваха по земята“

книга
Снимка: Издателство Кръг

„Ако има правила в рока, то Джими Пейдж ги е написал. А след това ги е нарушил“, казва в свое интервю Мик Уол – музикалният журналист, отгърнал завесата към възходите и паденията на една от най-значимите рок групи в света – Led Zeppelin. Изкачвайки се по стълбицата към рая на музикалния им успех, авторът създава шумна, цветна и ярка картина за пътя на групата в биографичната книга „Когато великани стъпваха по земята“, която вече е на пазара от издателство „Кръг“ със стилната корица на Наталия Чайкина.

В живия превод на Светлана Комогорова – Комата историята на Zeppelin зазвучава като психеделичен рок концерт. Ретроспективни откъси се преплитат с реални цитати и разкази за събитията, за да очертаят образа на противоречивата банда, сътворила някои от най-запомнящите се музикални хитове като Stairway to Heaven и Kashmir. Биографията не пропуска да се спре и върху по-мрачни аспекти от историята на групата като издевателствата над фенове, сред които „инцидента с акулата“, при който музикантите блудстват със 17-годишна почитателка.

„Когато великани стъпваха по земята“ дава нов поглед към Led Zeppelin и отношенията между членовете на култовата банда, продала албумите си в милиони копия по целия свят. Личен приятел на Джими Пейдж и Робърт Плант, Уол отваря вратата към свят, в който талантът и вдъхновението се поливат изобилно с алкохол и наркотици, а окултните практики под въздействието на Алистър Кроули се пропиват не само във философията на музикантите от бандата, но и във всичко, което те правят.

Биографията се впуска в най-интересните моменти от историята на групата – от създаването до разпада, през надвисналото над Zeppelin проклятие, което бележи своя връх през 1975 г. с тежката катастрофа на Робърт Плант, хероиновата зависимост на Джими Пейдж и алкохолната бездна, в която пропада Джон Бонъм.

The Beatles и The Rolling Stones са пионерите, но същевременно те не знаеха какво правят. Led Zeppelin се появиха след това и бяха като цветния телевизор спрямо черно-бялото на Stones. Те знаеха какво правят, но не и какво ще им причини това“, казва авторът в интервю за книгата.

Авторът Мик Уол изгражда запомнящ се портрет на британската група, но прави и нещо по-ценно – дисекция на този противоречив период от историята на рока.

Мик Уол (1958 г.) е сред най-известните британски музикални журналисти, които отблизо следи рок сцената в продължение на над 35 години. Работил е по биографиите на Metallica, Black Sabbath, Foo Fighters и др.  

книга
Снимка: Издателство Кръг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти