Време за четене: „Изрисувано с къна“

книга
Снимка: Издателство Benitorial

Когато петдесет и няколко годишната Алка Джоши се записва на вечерен курс по творческо писане и започва книгата, по която ще работи в продължение на 10 години, тя няма представа, че ще се прочуе още с излизането на дебютната си творба. „Изрисувано с къна“ се превърна в световен бестселър, вдъхнови Фрида Пинто да продуцира и играе главната роля в сериал по романа, завладя читателския клуб на Рийз Уидърспун и класациите на „Гудрийдс“, „Ню Йорк Таймс“, „Ел Ей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“.

Джоши е родена в Джодхпур, Раджастан, Индия, но когато е на девет години, цялото ѝ семейство се мести в САЩ, където баща ѝ получава назначение. Тя знае, че майка ѝ е следвала в университет, преди семейството ѝ да я застави да се омъжи за проспериращ инженер. На единствената си дъщеря, Алка, тя винаги казва, че съдбата ѝ е в собствените ѝ ръце и тя никога няма да ѝ попречи да сбъдне мечтите си, независимо дали се вписват в традиционните индийски виждания. Години по-късно, след като придружава майка си на няколко пътувания до Джайпур, Алка решава да разкаже историята ѝ – но не тази от действителността, а друга, в която тя сама направлява изборите в живота си.

Ето как се ражда Лакшми Шастри – главната героиня в „Изрисувано с къна“, която въплъщава свободната воля на една жена в Индия през 50-те години на 20 век – образ, посветен на майката на Алка Джоши и живота, който тя би водила в един алтернативен свят. На седемнайсет Лакшми решава да избяга от изпълнения си с насилие брак, без да има ни най-малка представа, че от татуистка на куртизанки ще се превърне в довереница на дами от висшето общество на Розовия град - Джайпур. Тя разбира от билколечение, помага на жени в трудни за тях моменти и се занимава с изрисуване с къна – изкуство, в което вплита целия си талант и въображение. В необичайни за подобни стремежи времена – когато Индия като нация търси себе си между традициите и модерното – Лакшми желае сама да определи посоката на живота си – да се издържа, да си построи собствена къща, да намери по-добра реализация. Всичко това бива възпрепятствано от бившия ѝ съпруг, който ѝ довежда Радха – сестрата, за чието съществуване тя не е подозирала. Това поставя началото на изцяло нов път, на нови премеждия и изпитания, на събития, които променят живота и на двете сестри до неузнаваемост.

Алка Джоши успява да предаде атмосферата на Индия по неповторим начин – запазвайки цветовете, уханията, традициите, но без да спестява от жестокостта и несправедливостта, които тя предлага на индийците в средата на миналия век. Умението ѝ да разказва истории е покоряващо – като една съвременна Шехерезада, Джоши оплита читателя в мрежите на романа си и го омайва с кротката сила на чуждоземната красота, поезията, смелостта, вълнението за съдбата на пълнокръвните си герои.

Точно тази сила завладя света, малко след излизането на романа „Изрисувано с къна“, който е първата част от трилогия. Втората – The Secret Keeper of Jaipur – излезе тази година в САЩ и вече се превежда на български език.

Пленителна от първата глава до последната страница. Рийз Уидърспун

Възхитителен дебют… трогателна история… Джоши майсторски балансира между копнежа за самооткриване и необходимостта от семейна любов. Publisher’s Weekly

Джоши е създала магично бягство към миналото, в което сме придружени от несломима героиня. Заслужава аплодисменти. Booklist

книга
Снимка: Издателство Benitorial

Родена в Джодхпур, Раджастан, Индия, Алка Джоши живее в САЩ от деветгодишна възраст. Има бакалавърска степен от университета „Станфорд“ и магистърска степен от Калифорнийския колеж по изкуствата. Преди да се захване с творческо писане, Алка движи собствена агенция за маркетинг и реклама в продължение на 30 години.

Дебютният ѝ роман „Изрисувано с къна“ се превърна в бестселър на „Ню Йорк Таймс“, „Ел Ей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“, беше дискутиран в читателския клуб на Рийз Уидърспун и попадна в класациите на „Гудрийдс“ за най-добрите книги на 2020 г. В процес на разработване е сериал по книгата с участието на Фрида Пинто. Втора част от трилогията – The Secret Keeper of Jaipur - излезе на 22 юни 2021 г. в САЩ и в момента се превежда на български.

В инстаграм профила си @thealkajoshi и ютюб канала си, Алка интервюира вдъхновяващи писателки, редакторки и режисьорки.

Живяла е във Франция и Италия, а в момента със съпруга ѝ са се устроили на крайбрежието в Северна Калифорния.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти