Време за четене: „Големи лъжи в малкото градче“

книга заглавна снимка
Снимка: Издателство Кръг/iStock

В малко градче в южен американски щат три тъмнокожи деца намират трупа на бял мъж. Колкото и да са малки, вече знаят, че това няма да се хареса на никого и трябва да си мълчат. Така започва една история с неочаквани обрати, тайни и лъжи, която държи читателя в напрежение до последната страница.

„Големи лъжи в малкото градче“ е вторият роман на Даян Чембърлейн, който издателство „Кръг“ представя на български след „Денят, в който изчезна“. Преводът е на Мариана Христова, а красивата корица – на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

В основата на книгата са два разказа, които се преплитат, макар помежду им да стоят десетилетия. Ана Дейл е млада художничка, която през 40-те години на XX в. печели престижен конкурс за изрисуване на фреска върху пощенската станция в малкото градче Идънтън в Северна Каролина. Задачата е вълнуваща, но е свързана и с редица предизвикателства. Ана трябва да се изправи срещу предубежденията, свързани с пола, произхода и възрастта й, за да работи по картината си. Докато не изчезва безследно, преди да завърши фреската си...

Десетилетия по-късно затворничката Морган Кристофър се оказва въвлечена в историята на Ана и нейната творба. Младата жена излиза предсрочно на свобода, само при едно условие: да реставрира фреската на Ана Дейл. За тази задача е избрана от знаменития покоен художник Джес Джеймисън Уилямс, прекарал последните години от живота си, подпомагайки млади таланти в затруднено положение. Защо обаче се е спрял точно на нея? И какво се е случило с Ана Дейл през 40-те?

Даян Чембърлейн разказва динамична история, изпълнена с обрати, която ни пренася между 40-те години в САЩ, когато в южните щати разделението на база цвят на кожата все още може да доведе до смъртна присъда, и наши дни, когато една млада жена се опитва да живее с последиците от грешките си.

Даян Чембърлейн (1950) е американска писателка, чието име от години оглавява класациите за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс“, „Съндей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“. В богатото си творчество – 30 романа, преведени на повече от 20 езика – тя винаги създава отличен психологически портрет на героите си, като обръща поглед към тях и неуморно търси първопричина за действията им. Повлияна от работата си на социална работничка и психотерапевтка, Чембърлейн умее да претворява трудни и мистериозни житейски ситуации в литература. Историите й пленяват както сърцето, така и ума.

книга
Снимка: Издателство Кръг

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти