Време за четене: „Френският фотограф“ отдава почит към жените на бойния фронт

книга Ciela
Снимка: Ciela

По време на Втората световна война образът на стереотипния военен кореспондент приема облика на силен и отдаден мъж. Но редом с тези смели сърца, събитията на фронта са отразявани и от десетки смели жени.

„Френският фотограф“ – новият роман на австралийската писателка Наташа Лестър, която завладя сърцата на българските читатели с „Тайната на Диор“, отново се впуска в завладяваща история, този път базирана на репортажите на реални журналистки и фотографки по време на войната.

► „Тайната на Диор”: един дизайнер и три жени между блясъка на модата и ужаса на войната

Прототип на главната героиня става американската фотографка Лий Милър, известна със своите снимки от наскоро освободените лагери „Бухенвалд“ и „Дахау“. Лестър черпи вдъхновение и от истинските истории на военния кореспондент Марта Гелхорн, писателка и бивша съпруга на Хемингуей.

Годината е 1942 и Втората световна война е в разгара си. Джесика Мей е известен модел в Ню Йорк и редовно се усмихва от корицата на Vogue. Неочакван обрат в кариерата ѝ обаче я изпраща в Европа като фотожурналист.

Джес не може да стреля или да пилотира, но умее да пише и да снима. Тя се оказва лице в лице с най-страшното – бомбите, ужаса на концлагерите и невинните жертви. Където думите не стигат, снимките ѝ безмълвно разказват разтърсващи истории.

книга Ciela
Снимка: Ciela

Но не само войната е единственото предизвикателство, пред което е изправена Джес. Тя бързо разбира, че една жена „няма право да бъде на бойното поле“ и дори в най-тежките моменти от нея се очаква по-скоро да пише за козметика и дрехи.

Но кой ще отрази тогава онези фотографии, които не разказват за мъже, куршуми и битки? А за последиците от войната, за тихия ужас, за анонимната храброст и загубените възможности.

Дали  Джес ще може да се освободи от оковите на обществените норми в търсене на истинското лице на войната? И как ще продължи напред след видяното?

Разтърсваща, несправедлива, едновременно ужасяваща и красива, „Френският фотограф“ е сърцераздирателна история за раните от войната в душите на няколко поколения – рани, които не зарастват и разделят цели семейства дори десетилетия по-късно.

книга Ciela
Снимка: Ciela

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти